Общество

Недоволни жители на с. Ресен на протестно шествие срещу безводието

От Euronews България Euronews България

След многобройни жалби и обиколки по институциите заради продължаващото безводие, недоволни жители на село Ресен, област Велико Търново, излязоха на протестно шествие. Повече от 2000 човека са на режим на водата от 2 години, заради амортизирания водопровод, с повече от 60% загуби.

В това село живеят многодетни семейства, живеят няколко семейства, които отглеждат деца с увреждания, възрастни хора, живеят инвалиди, живеят хора на легло!

Марина Пашова, организатор, Гражданска инициатива „Живея чисто в Ресен“

Построяването на 10-километров водопровод, който да свърже Ресен с питейния язовир Йовковци, ще реши проблема.

„Под режим ставаме нощно време, приготвяме се сутрин, когато пуснат водата, да перем, да чистим да готвим, ние сме на работа с две деца, няма как да се справим толкова лесно!“, каза Катя Николова.

„Няма да се върнат младите, аз пък да ви кажа! Няма да се върнат без вода…което е най- необходимо!“, смята Венета Иванова.

Според местните, строежът се забавил, заради спрян проект за 27 хил. лева. Той предвиждал ВиК трасето да преминава през археологическия резерват Никополис ад Иструм.

Коя е тази институция, която с пълното съзнание плаща едни пари, за да бъде направен проект през Никополис ад Иструм, тоест да построиш МОЛ през египетските пирамиди!

Мариета Милкова

„През една местност, където има археологични находки е просто немислимо да копаят багери, да слагат тръби, да ги зариват и това да е съвсем нормално! Две години загубено време, две години в мизерия!“, казва Марина Пашова.

В протеста се включиха и жители на съседни села, които също страдат от безводие.

„От седем години съм в Караисен, там имахме проблем, сега нямахме, но не знам какво ще е през лятото! Тук съм да подкрепя гражданите на село Ресен!“, отбелязва Андреас Айчбергер.

От община Велико Търново заявиха за Euronews Bulgaria, че започва предпроектно проучване за строеж на водопровода, за който ще търсят пари от държавата или по европейски програми.
На протеста обаче отсъстваха техни представители и на ВиК оператора, които да разговарят с недоволните.