Общество

Омуртаг на протест срещу безводието, блокираха пътя София-Варна

От Euronews България Euronews България
Omurtag Voda Снимка: БГНЕС

Протест на недоволни граждани срещу безводието в Омуртаг блокира главен път София-Варна и образува километрични колони от автомобили. Омуртаг от десетилетия е на воден режим, а през последните седмици водоподаване има два пъти седмично по 1 час. Заради проблема с водата, министърът на регионалното развитие свиква спешна среща с институциите.

Хората са се организирали спонтанно, обясниха от сдружението "Вода за Омуртаг".

 

Животът е много тегав, да ходиш ти по селата да се къпеш, …постоянно вода влачим, нито за тоалетна може да се ползва, то пералня изобщо не може да се ползва, миналата вечер една кофа и половина напълних! Ужас е, ужас е!

Йордан Манасиев, протестиращ

По думите на протестиращите, Омуртаг е на воден режим от половин век, а водопроводната мрежа непрекъснато аварира. Последният месец обаче те трябва да оцеляват с водоподаване два пъти седмично от по 1 час.

 

Сменят се управници, сменят се правителства, държавата отпуска пари между другото, 24 милиона бяха отпуснати преди 15 години за допълнителни водоизточници, нищо не стана от този проект! Имаме единствен водоизточник, нарича се Кипилово, който идва далеч от планината , той не е достатъчен..а вторият проблем е вътрешната водопроводна мрежа!

Магдалена Славова, сдружение „Вода за Омуртаг“

Въпреки километричните опашки от автомобили, шофьорите изчакаха търпеливо протеста и проявиха солидарност.

Протестиращите се заканиха отново да излязат на протест. Заради проблема с водата в Омуртаг министърът на регионалното развитие свиква спешна среща с институциите на 29 ноември.