Общество

Военен експерт: Лъжа е, че не произвеждаме 155 мм снаряди

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Страните от НАТО и ЕС, може би с изключение на САЩ, показаха, че практически не са готови за сериозни бойни действия. ЕС с намаляването на армиите и запасите на въоръжение, се оказа, че няма кой знае какво да даде на Украйна, въпреки желанието за участие на равни начала със САЩ.

Това каза за Euronews Bulgaria военният експерт Калин Димитров.

За тази война се използват изключително много артилерийски снаряди. Спряга се количество от 20 000 снаряда на ден, използвани от Русия, а украинската страна заявява, че са ѝ необходими 6000 на ден. Възможностите на българското снарядно производство е от порядъка на 10 000 снаряда на месец. САЩ произвеждат около 90 000 снаряда на месец. Снарядите за 1 млрд. евро, които Европа ще предостави ще са достатъчни за 4-5 месеца бойни действия.

Това, че България не се присъедини към тази помощ не е добро решение. Това ни даваше възможността да се опитаме да изтъргуваме наличните боеприпаси на склад да ги заменим с други. Ние нямаме 155 мм, но разполагаме с други.

 

Лъжа е, че 155 мм снаряди не се произвеждат от военните държавни дружества. Влизате в сайта на ВМЗ „Сопот“ и го виждате 155 мм снаряд. Има минимум две български дружества – едно държавно, което е ВМЗ, дали е в кооперация с частното дружество, което произвежда 155 мм снаряди или е в затворен цикъл, не мога да кажа, но в сайта им има такива. 99% съм сигурен, че България продава такива снаряди, които стигат до Украйна.

Обедненият уран е опасен единствено, ако бъде вдишан прахът от него – той е силно токсичен, но не е радиоактивен. Това е отработен уран. В близкото минало е използван за противотежест на асансьори.

Да не вземаме на сериозно думите на някакви диктатори, които използват за ободряване на населението, каза Димитров по повод отговора на Лукашенко и Путин, че ако САЩ и Великобритания дадат такива снаряди на Украйна, те ще отговорят със снаряди с истински уран. "Какъв ще е снарядът с обогатен уран, т.е. мини ядрена бомба? Единствените такива снаряди са за 203-милиметровите гаубици, които са свалени от въоръжение точно преди 50 г.", допълни той.

Вижте цялото интервю във видеото.