Свят

Контрамерки: Русия съди Международния наказателен съд (обновена)

От Euronews България Euronews България

Русия обяви започването на наказателно разследване срещу прокурора и трима съдии от Международния наказателен съд (МНС), дни след като МНС издаде заповед за арест на президента Владимир Путин за "военни престъпления" в Украйна, предаде АФП.

Тези съдии, включително прокурорът на МНС Карим Хан, "са взели незаконни решения (за) арестуването на президента на Руската федерация и комисаря по правата на детето", се казва в изявление на руския следствен комитет. "Започнато е наказателно разследване", се казва още в съобщението.

На 17 март 2023 г. Камара II на Международния наказателен съд издаде заповеди за арест на две лица във връзка със ситуацията в Украйна: Владимир Владимирович Путин и г-жа Мария Алексеевна Львова-Белова.

В изявлението на съда се твърди, че те може да са замесени във "военни престъпления, свързани с незаконно депортиране на население (деца) и незаконно прехвърляне на население (деца) от окупираните територии на Украйна в Руската федерация". 

Няколко дни след като Международният наказателен съд издаде заповедта за арест на руския президент за военното престъпление "незаконна депортация" на украински деца, министри на правосъдието от повече от 40 държави се събраха в Лондон, за да обсъдят подкрепата за магистратите в Хага. 

 

Споделяме убеждението, че президентът Путин и по-широкото ръководство трябва да бъдат подведени под отговорност и е абсолютно жизненоважно да се обединим и да подкрепим прокуратурата с каквото е необходимо, независимо дали са ресурси или техническа експертиза.

Доминик Рааб, министър на правосъдието на Обединеното кралство

Рааб допълни, че целта е цитирам "да се потърси отговорност от военнопрестъпниците за зверствата, извършени в Украйна по време на несправедливо, непровокирано и незаконно нашествие. 

"Аз съм приятел на украинския народ, но съм приятел и на руския народ. Ние сме приятели на човечеството, на законността. Наистина е много тъжен и мрачен повод, че за първи път съдии от Международния наказателен съд, от който и да е съд, сметнаха за необходимо да издадат заповеди срещу лидер и висши държавни служители от постоянна членка на Съвета за сигурност", каза Карим Хан, главен прокурор на Международния наказателен съд.

Междувременно Китай призова съда да действа "благоразумно".

 

Международният наказателен съд трябва да поддържа обективна и безпристрастна позиция, да зачита имунитета, с който се ползва държавният глава в съответствие с международното право, да упражнява своите правомощия благоразумно, да тълкува и прилага международното право добросъвестно и да избягва политизирането и двойните стандарти. ”

Уан Уенбин, говорител на външното министерство на Китай

От своя страна Русия образува наказателно “контра-дело” срещу съдии от Международния наказателен съд, включително прокурора Карим Хан и определи решението за издаване на заповед за ареста на Путин като незаконно.