Свят

Зеленски и Байдън приветстваха заповедта за арест на Путин, за Кремъл решението е възмутително

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Широки реакции предизвика решението на Международния наказателен съд (МНС), който издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, че той е отговорен за депортирането на хиляди украински деца.

Кремъл заяви, че издадената заповед за арест на руския президент е "възмутителна и неприемлива", и добави, че Русия смята този ход на МНС за невалиден. Говорителят Дмитрий Песков отказа да коментира дали Путин ще избягва пътувания до страните, в които може да бъде арестуван по заповед на МНС.

Смятаме, че самата формулировка на въпроса е възмутителна и неприемлива. Русия, подобно на редица държави, не признава юрисдикцията на този съд и съответно всякакви решения от този вид са невалидни за Руската федерация от гледна точка на закона.

Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин

Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на МНС да издаде заповед за арест на Путин. Разделянето на деца от семействата им, лишаването им от всякаква възможност да контактуват с роднините си, укриването им на руска територия, всичко това очевидно е руска държавна политика, държавни решения, държавно зло, което започва именно от първия служител на тази държава, заяви Зеленски.

Това е историческо решение, което ще доведе до историческа отговорност. Ръководителят на една терористична държава и още един руски служител официално станаха заподозрени във военно престъпление. В депортирането на украински деца - незаконното прехвърляне на 16 000 наши деца на територията на терористична държава. Но реалният, пълен брой на депортираните може да е много по-голям.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че руският президент Владимир Путин е извършил военни престъпления и решението на МНС да издаде заповед за ареста му е оправдано.

„Мисля, че е оправдано. Но въпросът е, че Международния наказателен съд не е признато и от нас на международно равнище. Мисля обаче, че той излезе с много силен аргумент“, заяви Байдън.

САЩ отделно стигнаха до заключение, че руските сили са извършвали военни престъпления в Украйна и подкрепят търсенето на отговорност за извършителите на военни престъпления, посочи говорител на Държавния департамент. Няма съмнение, че Русия извършва военни престъпления и зверства в Украйна и ние сме били съвсем ясни, че отговорните за тях трябва да бъдат подведени под отговорност, добави говорителят.

Този ход на МНС задължава 123-те държави, които признават юрисдикцията му, да арестуват Путин и да го предадат в Хага, ако стъпи на тяхна територия. Подкрепен от САЩ доклад на изследователи от университета в Йейл миналия месец стигна до извод, че Русия държи поне 6000 украински деца в най-малко 43 лагера и други обекти като част от „широкомащабна систематична мрежа“.

Решението за издаване на заповед за арест на Путин е само началото на процес за привличане на Русия и нейния лидер към отговорност за престъпленията и жестокостите, които са извършили в Украйна. Те не могат да останат ненаказани, заяви първият дипломат на Евросъюза Жозеп Борел.

Владимир Путин трябва да бъде съден като военнопрестъпник наред с други, отговорни за жестокости в Украйна, каза днес говорителят на полското правителство Пьотър Мюлер.

Френското правителство заяви, че никой не трябва да избяга от правосъдието.