Европа

Правни експерти: Голяма част от политическия елит на Русия може да свърши в Хага

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Имайки предвид уредбата на съда в Хага с римския статут, всички държави, участващи в него са обвързани, ако лице по отношение на което е издадена заповед за задържане, попадне на тяхна територия, да го задържат и предадат на Международния наказателен съд. Русия първоначално са подписали този римски статут, но в последствие се отказват от него, както и САЩ.“

Това коментираха в студиото на „Добро утро, Европа“ доц. д-р Христо Христев – преподавател по право на ЕС в СУ „Св. Климент Охридски“ и адвокат Емил Георгиев.

Много е интересно разбира се поведението на страните, които са ратифицирали и подписали римския статут. Какво ще направят, ако някога на тяхна територия попадне Путин, как биха се отнесли. Страни като Бразилия, Южна Африка. Те в следващите години са домакини на големи международни събития като Г-20.

Емил Георгиев, адвокат

„Предвид, че става въпрос за президента на Руската федерация, а и цялостното им развитие в посока на обърнат на вътре модел на тоталитаризъм, едва ли в скоро време ще станем свидетели на изпълнението на тази заповед. Но символно, политически включително, издаване на такава заповед към държава, която до скоро се считаше за част от развития свят, а и то точно към държавния им глава, е безпрецедентно“, каза доц. д-р Христев.

„Още от миналата година в рамките на международния наказателен съд в Хага започнаха действия по разследване, за да се изяснят обстоятелствата по започването на войната. Тези разследвания по начало и в други по-ранни конфликти, дори когато не са имали такъв мащаб, са бавни и трудни, които продължават дълго“, добави той.

Освен всичко за този съд е най-важно да разбере кой е в основата на решението да бъде воден такъв тип варварска война и действия спрямо цивилно население. Аз имам подозрения, че една голяма част от руския елит – политически и военен, ще се окаже подсъден на Международния наказателен съд.

доц. д-р Христо Христев, преподавател по право на ЕС в СУ „Св. Климент Охридски“

„Страните от Глобалния юг са ратифицирали също статута. Ще бъде интересно дали отношението на африканските страни ще се промени“, каза адвокат Георгиев.

„Трябва да кажем, че римския статут предвижда тази особена отговорност на контролните фактори. Путин носи отговорност, че не е упражнил достатъчен контрол. Той няма как да не е информиран какво се случва там. Ясно е, че нищо в Руската федерация не може да се случи без него“, допълни той.

Целия разговор вижте във видеото.