Европа

Кап. Васил Данов: Предстои широкомащабно настъпление на украинските войски

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Според мен мирът изглежда по-близък, защото предстои широкомащабно настъпление на украинските въоръжени сили, след което вероятно ще бъде изхвърлена в Азовско море или отвъд руско-украинската граница източната групировка на руските войски и цялата армада от украинските въоръжение сили ще надвисне от северната страна на Кримския полуостров. Тогава Путин ще бъде принуден да пристъпи към преговори за мир или отново да блъфира с ядрено оръжие.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ военният експерт кап. Васил Данов.

Историческите факти показват, че агресорите първо трябва да бъдат разгромени на бойното поле и тогава да бъдат съдени. Нито Хитлер, нито другите агресори в миналото са признавали съдилищата, които са ги съдили. Руската страна се е оттеглила от ратифицирането на Международния наказателен съд през 2006г. след десетки престъпления срещу човечеството тогава. Не смятам, че нещо ще се случи след тази заповед за арест.

„Американците би трябвало по-добре да си охраняват дрона, но награждаването на руските летци след тази агресия, нагло в международно въздушно пространство, беше нещо показателно за Руската федерация. Ако има ядрена война Русия ще получи адекватен отговор. Това вече е говорено, ако има ядрена война ще я има и без заплахи“, коментира още кап. Данов.

Натрупа се настъпателен потенциал, който в момента има украинската държава и мисля, че той може да бъде използван след април. Тогава изсъхва черноземната почва там. Стратегията е следната. В момента се изграждат 3 корпуса с около 15 до 18 бригади, тоест това са между 75 и 90 хил. души елитни бойци с боен опит още от 2014 г. в Източна Украйна, както и специален щурмови корпус от 35 до 40 хил. подбрани доброволци – хора, които са загинали близките си и имат сериозен боен опит и които са готови да се втурнат в първите ешалони на настъпващите войски.

„Приказките, че ако ние предоставим стари съветски системи, както и стари МИГ-ове, няма да можем да защитим страната си, са недостоверни, защото с това старо въоръжение (така или иначе – бел. ред.) не можем да защитим страната си и пак ще разчитаме основно и единствено на натовските сили“, подчерта военният експерт.

„На украинската армия на ден са и нужни поне 5000 снаряда, за да отблъсква руската войска. Затова беше еврокомисарят по вътрешни въпроси Тиери Бретон у нас. От ЕС искат ние да помогнем с тази военна помощ“, посочи кап. Данов.

„Китай според мен няма да рискува своето бъдеще като застане на губещата страна. Той леко ще опита да заеме позицията на Русия, но като посредник“, смята военният експерт.

Целия разговор вижте във видеото.