Европа

Украинка се събра с 6-те си деца след 4 месеца ходене по мъките

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

През октомври 2022 г украинката Олга Лопаткина се събира с 6-те си осиновени деца, след като се е разделила с тях по време на войната в родината й.

Децата прекарват ваканцията си в държавно общежитие в Мариупол. Но този път нещата се объркват – избухва войната, Русия нахлува в Украйна и децата на Олга са изоставени в обсадения град, без светлина и надежда.

Най-големият Тимофей е на 17 години и трябва да се грижи за по-малките си братя и сестри.

Не искахме да тръгваме, защото мислехме, че евакуацията на децата от Мариупол е неизбежна. Смятахме да отидем до Запорожие с колата, да вземем децата оттам и да заминем някъде на сигурно място, в Западна Украйна или в чужбина. Казахме на властите, че ще изчакаме. Но в крайна сметка се отказахме. На 6 март обстрелът стана нетърпим, постоянно падаха бомби около нас. И казах на съпруга ми: или тръгваме, или умираме тук. Избрахме по-спокоен ден и тръгнахме.

Олга Лопаткина, майка на 6 осиновени деца

Децата на Лопаткина са отведени от руските сили в контролираната от сепаратистите Донецка народна република. Майката не спира да оказва натиск върху руски и украински служители.

Изпраща фотокопия на документи, доказващи настойничеството й. Казва, че някои от децата са болни и се нуждаят от лечение. Разбира болезнено, че проруските власти се опитват да ги настроят срещу приемните им родители. Показват ги по руските социални медии.

Когато вече бяха в Донецк, можехме да говорим всеки ден. Но от друга страна ги настройваха срещу нас. Говориха им: "Родителите ви са ви изоставили. Нямате нужда от такива родители. Ще ви прехвърлим при най-добрите семейства. Там ще имате по-добър живот. Ще получите образование и жилище". Беше им обещано всичко.

Олга Лопаткина, майка на 6 осиновени деца

„Беше трудно. Много се тревожех за по-малките. Ядяхме каквото намерим, с прекъсвания. Бях готов да се откажа след първата комисия, която ни отказа да се съберем с приемното ни семейство. Казах на мама, че ако нещо се случи, ще взема две от децата за осиновяване“, казва Тимофей, син на Олга Лопаткина

Усилията на отчаяната майка най-накрая се отплащат. Тя работи с Даря Касянова, директор на организацията с нестопанска цел "SOS Детски селища", която вече е помогнала в преговорите за освобождаването на 25 украински деца от Русия.

След два месеца преговори и възражения на високопоставен руски служител, властите на "ДНР" се съгласяват да позволят на доброволец с пълномощно от Олга да прибере децата.

Питат най-големия син Тимофей дали иска да се събере с приемното си семейство или да останат в Донецк. Той не се поколебава.

Най-накрая семейството се събира отново във Франция, където Лопаткина и съпругът й са намерили убежище.