В темпото на Кари

Асен Спиридонов: Личната страст на спортните журналисти е много важна | В темпото на Кари, 18.03.2023

От Карин Околие Карин Околие Водещ

Като претегля нещата, може би леката атлетика ми е любимият спорт, тъй като майка ми беше велика лекоатлетка и съм закърмен с леката атлетика. Но това е и най-трудният спорт за коментиране - трябва да си много подготвен.

Това каза уважаваният спортен коментатор и журналист Асен Спиридонов, шеф на „Евроспорт България“.

В нашата професия личната страст е много важна. По Закона за авторското право коментаторите са причислени на артистите и изпълнителите, защото действително един коментар особено на живо е като един монолог или една пиеса. Отстрани може да изглежда лесно, но трябва да си много подготвен. Коментаторите често са вземани на подбив, но това е нещо, с което трябва да свикнеш, защото негативните коментари влияят на тонуса.

Изказ, владеене на български език, обща култура и висока спортна култура са неща, които се изграждат с годините.

Като се върнем още отпреди 60 г. със зараждането на телевизионната спортна журналистика, по традиция ние сме пенкилери, занимаваме се с много спортове, въпреки че не е за препоръчване. Повече от 2-3 спорта не е добре да се коментират и то ако ги разделяме на летни и зимни. Вече има една профилираност, което води до задълбочаването на качеството на коментаторите.

Спортът формира спортните журналисти - ако имаме силен спорт, това води до повишаване на класата на спортните журналисти. Основният ни грях е, че забравихме за образователната функция на нашата професия.

Едно от най-хубавите неща на нашата професия беше, че всички медии изпращаха своите журналисти в командировки. Ако не усетиш атмосферата на великите състезания на място, няма как да вървиш напред и да се развиваш.

„Евроспорт“ направи колоездачна революция в България с излъчването на състезанията и коментара на български. Със снукъра пък създадохме култура. Той много се харесва и от жените.

Българският спортен телевизионен зрител е изключително любознателен и интелигентен.

Вижте цялото интервю във видеото.