Икономика

93 млрд. евро за Русия от износ на горива за първите 100 дни война

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 14 120829

Очаква се Русия да увеличи приходите си от износ на изкопаеми горива, въпреки санкциите срещу Москва заради войната. Това показва доклад на независимия Център за изследване на енергията и чист въздух. Причината - покачващите се цени.

 

Русия е спечелила 93 милиарда евро от износа на изкопаеми горива през първите 100 дни от войната. Обемите намаляват, но увеличаващите се цени компенсират този спад, според доклад на Центъра за изследвания на енергията и чистия въздух. Според проучването експортните цени са били с около 60% по-високи от миналата година. 

 

Последните данни и доклада показват, че Русия печели от износ на изкопаеми горива около 1 милиард евро на ден в световен мащаб, като голям дял от този пазар е европейски. Според оценките тази война струва на Русия също около 1 милиард евро дневно. Така че има доста голямо сходство между това, което Русия получава всеки ден от енергия енергия и това, което харчи, за да финансира войната си.

Бен Макиуилямс - изследовател, Институт “Брьогел”

ЕС остава най-големият клиент на Русия. Според доклада държавите-членки са внесли около 60% от изкопаемите си горива от Русия. 27-те въведоха серия от санкции, включително ембарго на по-голяма част от руския петрол. 

 

При петролното ембарго има голямо забавяне. Ще продължим да внасяме петрол от Русия до края на годината. Рискът е, че създаваме много шум на пазарите, плашим пазарите, запазвайки цените високи, докато продължаваме да внасяме петрол през следващите 6 месеца. Русия, дори когато изнася малки обеми, все още може да има по-високи печалби с тези по-високи цени. 

Бен Макиуилямс - изследовател, Институт “Брьогел”

Въпреки усилията на Европа да ограничи своята енергийна зависимост, глобалното търсене остава високо. Затова и в Москва очакват по-големи печалби от своя износ тази година.