Политика

Иван Костов: Докладът на финансовото министерство е писан от некомпетентен политик

От Euronews България Euronews България
Ivan Kostov BGNES Снимка: БГНЕС

Свалянето на инфлацията не може да стане с еднократни мерки, а България няма как да очаква отстъпки за присъединяване към еврозоната, ако нарушава и двата показателя - прага за инфлацията и условието за бюджетния дефицит. Това заяви бившият премиер Иван Костов в интервю за „Блумбърг ТВ".

Заради геополитическата обстановка има опасност България да бъде отклонена от европейското си развитие, смята Костов. "Рискът за нас е много голям, защото сме в периферията на Европа, не сме в „Шенген“, не сме в еврозоната. Ако нещо се откърти от ЕС или бъде изоставено на бурите на съдбата, това ще бъде периферията. От геополитически съображения единствената детерминанта, по която трябва да се движи България, е да влезе във вътрешния интеграционен кръг - в еврозоната и в Шенген. Иначе няма как да посрещнем тези рискове", аргументира се той.

Иван Костов коментира и изтеклия до някои медии доклад на министъра на финансите, заради който Росица Велкова свика спешна пресконференция, на която обяви, че служебния кабинет ще внесе проектобюджет на държавата в новия парламент. В документа се предупреждава за възможна промяна на валутния курс и нужда от прибягване до помощта на МВФ. „Това въобще не е стил на Министерството на финансите. Това са изречения, вкарани с политически контекст и писани от политик“, смята Костов. Според него докладът е "оценка на рискове, направена от некомпетентен човек".

Според Костов реална основа имат страховете на Министерството на финансите, че при заложените политики за ръст на минимална заплата и на пенсиите се очертава невъзможност да се влезе в дефицит в рамките на 3%.

"Нивото на моето разочарование ме кара много внимателно да наблюдавам поведението на политическата формация, за която ще гласувам. Ако те не изпълнят задължението си да вкарат бюджетния дефицит в рамките на 3%, аз няма да гласувам повече за тях", посочи бившият премиер относно предстоящия парламентарен вот.