Добро Утро, Европа

Кабинетът ще приеме доклад за изпълнението на бюджета за 2022 година

От Euronews България Euronews България

Правителството днес ще проведе заседание. 

Сред планираните теми са приемане на доклад за изпълнението на бюджета за 2022 година. Очаква се Министерският съвет да вземе решение и за отчуждаване на терени по автомагистрала "Европа".

Това ще даде възможност за строителство и в последния участък от нея – между Сливница и Северната скоростна тангента на София. Ако няма 50 на сто напредък по него до края на годината, ще бъдат загубени средствата от европейското финансиране за довършването на аутобана, заяви  регионалният министър Иван Шишков.

Тази година ще започне строителство по магистралните участъци Русе - Бяла и обхода на Бяла,отчете министърът.  Подготвя се и обществена поръчка за изготвяне на идеен проект за продължение на магистралата към ГКПП "Маказа".  Такава предстои и за магистралата от Дупница до Северна Македония.

Търси се решение и как да продължи максимално бързо изграждането на АМ "Хемус" по законов начин, допълни Шишков. И предложи 7 и 8 участък да бъдат разделени на 3 подучастъка, за да може проблемните участъци да бъдат заобиколени, докато се намери законов механизъм, а останалите да бъдат одобрени.