Добро Утро, Европа

Финансисти: Бюджетът идва със закъснение, но няма риск от фалит

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Рискът за валутния борд, лева и приемането ни в еврозоната е минимален. А  фалит на страната ни към този момент е невъзможен. Това заявиха икономисти в ефира на Euronews Bulgaria. Според тях обаче бюджетът на служебното правителство идва с няколко месеца закъснение.

В тежката финансова среда държавата трябва да има актуален бюджет. Според анализатори ние се движим с три месеца закъснение, а това ще се отрази на държавата. Но до фалит няма да се стигне.

 

Валутният борд е стабилен но без бюджет риска е много по-голям. Положително е, че стигнаха до тази теза, проблема е че загубихме 4-5 месеца и сега тази загуба започна да ни се отразява. 

Георги Ангелов, икономист

Това, което беше предложено е навременно и трябва да се очаква и е призив за една предстоящ избор от парламента с новия закон за бюджета… Те имат споделена вина за това че останахме без бюджет за 2023 година.

проф. Татяна Хубенова, председател на Съюза на икономистите в България

Новият бюджет беше определен като по-строг заради данъчните промени и дългосрочната фискална политика за дефицит от 3%. Това обаче предизвика разнопосочни реакции.

 

Бюджетът губи пари от такива мерки, да не говорим за компенсацията за бизнеса когато държавата раздаваше на калпак, напомпа им свръпечалбите и сега вдига данъка. Това е абсурдно.

Георги Ангелов, икономист

Аз не виждам никакъв абсурд, аз виждам реакция на това, което е регламент от 2021 година и само в нашия случай той ще се отнася за всички юридически лица, който не съм съгласна с колегата. Той едва ли ще може да отнеме компенсаторните суми.

проф. Татяна Хубенова, председател на Съюза на икономистите в България

Икономическата ситуация на страната може да се отрази на влизането ни в еврозоната. Курсът лев-евро едва ли ще бъде променен, но ситуацията в Европа е динамична.

Утре Министерството на финансите ще публикува пакета от промени в данъчните закони. Също тогава ще бъдат публикувани за обществено обсъждане нови промени в Кодекса за застраховането по казуса "Зелена карта".



Целия разговор вижте във видеото.