Euronews Сега

Живот зад граница: Мнозина са принудени да напуснат Турция заради властта в страната

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Мнозина са принудени да заживеят зад граница заради властта в Турция. Хората казват, че се надяват Реджеп Ердоган да загуби президентските избори през месец май, за да се върнат отново в страната. В Германия живеят милиони от турски произход. Според Берлин - броят на бежанците се е увеличил след неуспешния опит за преврат в Турция през 2016-а. Повече по темата разказва Кристина Йовановски.

Тази жена е сред многото турски учени, напуснали страната си заради властта. Сега живее в Берлин, но предпочита да остане анонимна, защото се страхува от възможни репресии.

 

Чувстваш загуба. Дори да си там, разбираш, че всичко е толкова загубено, че накрая решаваш да заминеш и да започнеш отначало. Това чувство те преследва постоянно.

анонимна

През май в Турция ще се проведат избори за парламент и президент. Според социолози опозицията има най-големия шанс за победа, откакто настоящият държавен глава, Реджеп Ердоган, дойде на власт преди 20 години.

 

Броят на турските бежанци в Германия се е увеличил драстично след неуспешния опит за преврат в Турция през 2016 година. Министерството на вътрешните работи на Германия съобщи за Euronews, че повече от 21 хиляди турски граждани са получили убежище или статут на бежанци през последните години. Според неправителствени организации в същото време турското правителство е предприело репресии срещу своите критици.

Кристина Йовановски, Euronews

В Германия живеят близо 3 млн. души от турски произход. Притокът от политически дисиденти към страната вероятно ще спре, ако Ердоган загуби изборите, казва турски експерт по правата на човека.

 

Установяването на върховенство на закона ще отнеме време, но дори когато това е налице, хората няма да се върнат веднага, ако има съдебни процеси и действащи присъди срещу тях.

Салим Чевик, Център за турски приложни изследвания

Надявам се да можем отново да се радваме на живота, да сме част от обществото, да се гордеем със страната, да мечтаем за общо бъдеще. И да се чувстваме сигурни.

анонимна

Някои хора се надяват да се върнат обратно в Турция, но за получилите убежище в Германия ситуацията е по-сложна, защото може да загубят своя статут на временно пребиваващи.