Добро Утро, Европа

Кемал Кълъчдароглу ще се изправи срещу Ердоган на изборите в Турция

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Шестпартиен алианс номинира Кемал Кълъчдароглу за свой кандидат срещу сегашния президент Реджеп Тайип Ердоган на президентските избори в Турция на 14 май. По този начин опозиционните сили сложиха край на месеци на несигурност и свади, разочаровали техните поддръжници.

Изборите биха могли да насочат Турция към по-демократичен курс или да удължат все по-авторитарното управление на Ердоган.

 

Нашата маса е масата на мира. Нашата единствена цел е да отведем страната до дни на просперитет, мир и радост. Ще управляваме Турция чрез диалог и консенсус. Като ръководители на партиите, формиращи Националния алианс, се споразумяхме също за пътна карта за преход към засилена парламентарна система.

Кемал Кълъчдароглу – лидер на Републиканската народна партия 

Процесът на вземане на решение за общ кандидат на опозицията не беше лесен. Мерал Акшенер от Партията на доброто първо се оттегли от алианса в петък, но впоследствие се върна след постигане на компромисно споразумение.

Ердоган заяви от своя страна, че фокусът на правителството до изборите ще бъде подпомагането на засегнатите от смъртоносното земетресение райони в югоизточната част на страната, където загинаха над 45 000 души.

Въпреки че Ердоган запази големи нива на подкрепа в предишните си мандати, усещането за липса на адекватен отговор на природното бедствие, заедно с необузданата инфлация и икономическите проблеми, доведоха до спад в популярността му.

Проучванията сочат, че президентските и парламентарните избори ще бъдат напрегнати, като опозиционният блок ще води малко пред управляващия съюз.