Euronews Уикенд

Народното събрание отвори врати за изложба по случай 80 години от спасяването на българските евреи

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Народното събрание отвори врати за ученици и студенти. Поводът е 80-годишнината от спасяването на българските евреи, за което имат принос и депутати от 25-тия парламент. До 16 ч. днес гостите на парламента ще имат възможност да разгледат изложбата, а ние ще ви направим съпричастни със следващото видео.

 

Димитър Пешев, Петър Михалев, Димитър Икономов. Това са само част от 43-мата депутати, които с пламенно писмо изразяват своя протест българските евреи да не бъдат отведени в лагерите на смъртта. Техният принос беше увековечен с изложба в Народното събрание.

 

Когато през България са минали ешелоните на 11 343 евреи от Македония и Беломорието, сякаш ток е минал през тялото на България и сякаш всички са знаели, че нещата са на ръба на съдбата и затова тези народни представители са сложили своите подписи и са застанали зад това решение.

Алберта Алкалай

Въпросът кой спаси евреите в България, продължава да бъде спорен.

„Много са факторите, много са обстоятелствата. Историята в много голяма степен се дължи и на случайността“, смята доц. Михаил Груев.

„Тези политици са уловили пулса на деня, пулса на времето, уловили са огромното недоволство на българския народ да бъдат депортирани техните съграждани евреи и са успели да заявят своята гражданска и политическа позиция, подписвайки писмото протест на Димитър Пешев“, убедена е Алберта Алкалай.

Ученици от 134-о училище също разказаха за значението на историческия ден.

 

Пловдивският митрополит, когато са събрани евреите в училището за изнасяне на евреите за лагерите на смъртта той казва, че е готов да легне на релсите, но няма да бъдат изпратени там и пише писмо до Цар Борис III за отменяне на този закон.

Теодора Казакова

Чуйте и как звучи репликата „България спаси своите евреи“ и на иврит.

На 15-ти март Държавна агенция „Архиви“ ще покаже още една изложба, посветена на събитията за спасението на българските евреи.