Общество

Историк за спасяването на евреите: Не можем да пренебрегнем цар Борис III като фактор

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„В България към този момент има един режим, който започва още от 1934 година и се налага постепенно. Всъщност, това е един авторитарен режим, начело с цар Борис III. Така че много зависи от това как той ще реагира на събитията.

Известно е, че той ръководи цялата вътрешна, а и външна, политика на страната. Няма как да пренебрегнем този фактор. Без негово съгласие не би могло да се случат както решението за изпращане на българските евреи, така и решението за неизпращането им през март 1943 година.“

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria д-р Владимир Станев - преподавател в Историческия факултет на СУ “Св.Климент Охридски”, относно събитията от преди 80 години, довели до спасяването на българските евреи.

„Разбира се, не можем да пренебрегнем факторът на общественото мнение. Въпреки че режимът е авторитарен и в никакъв случай демократичен, все пак в България има обществено мнение. И това е доста показателно за времето, в което е живяла тогава страната“, допълни той.

 

Това не е един тоталитарен режим, в който на практика няма обществено мнение, всичко е под похлупак и никой не смее нищо да каже. Фактът, че най-различни обществени организации – Българската православна църква, Съюзът на адвокатите, Съюзът на лекарите – взимат отношение към този въпрос и реално принуждават управляващите да преосмислят своето вече взето решение.

„При такъв режим няма как да пренебрегнем, че водещата роля е на политическия елит. Но заслугата на общественото мнение е именно тази – че принуждава управляващите да вземат такова решение“, уточни историкът.

 

Няма какво да се заблуждаваме – далеч не всички българи са скочили като един в защита на евреите. Напротив, имало е хора, които се радват на гоненията, които са въведени срещу евреите, още при приемането на Закона за защита на нацията, в края на 1940 година. Аз съм гледал такива писма, изпратени до правителството, до Народното събрание – хора, които настояват тези мерки да се разширят, не само с евреите, а и с другите, да ги наречем, малцинства.

Според него, в България тогава съществува един латентен антисемитизъм. Но тъй като евреите в България са много малко, те нямат някакви водещи позиции в икономиката, в политиката, в обществения живот, смята той. Затова, по думите му, българите не виждат в евреите някакъв проблем.

Що се отнася до датата 10 март, д-р Станев я вижда като обединяваща няколко събития.

„Смята се, че на 10 март е спряна депортацията на българските евреи към германските концлагери. Това отбелязваме на този ден и сме го приели като дата, на която честваме спасяването на българските евреи“, посочва той.

Цялото интервю вижте във видеото.