Euronews Уикенд

Битката за Бахмут: Украински десантчици обстрелват с артилерия руски позиции

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Продължава битката за Бахмут.

Сраженията в украинския град са ескалирали, след като руските сили отново са се опитали да пробият украинските отбранителни линии, съобщи заместник-министърът на отбраната. До голяма степен те са били стабилни през последните шест месеца. В калните полета и землянките край Бахмут украинската борба е изпълнена с проблеми.

Защитниците споделят, че е трудно да се защитава крепостта Бахмут, защото там са съсредоточени много вражески сили.

 

Ако цитирам историческия президент на САЩ Томас Джеферсън - Дървото на свободата трябва да бъде наторявано от време на време с кръвта на патриотите и тираните. Точно това правим в момента. За съжаление, има много умиращи и от двете страни. Но тираните умират повече.

Михаил, украински парашутист от 80-а въздушнодесантна бригада

Украинските пожарникари в Донецка област са претоварени от последните руски атаки срещу градовете край Бахмут. Обстрел и ракетни удари засегнаха държания от украинците град Костантиновка, като повредиха множество къщи и раниха цивилни. Според полицията руските сили са атакували града с ракети С-300 и касетъчни боеприпаси.

 

Това е ракета от реактивната система за залпов огън "Смерч". Намерихме останки от ракетата в покрайнините на града. Както виждате, това бяха касетъчни бомби, забранени от международната конвенция. Те стрелят по мирни цивилни граждани. Частни къщи. Това не е военен обект.

„Полиглот", украински военнослужещ

В резултат на обстрела са били ранени осем цивилни, а около 14 къщи, девет автомобила, газопровод, гаражи, стопански постройки и гражданска инфраструктура са били повредени или напълно унищожени.