Общество

Арестуваха един от най-големите строителни предприемачи Велико Желев

От Euronews България Euronews България
Veliko Jelev BGNES Полицаи претърсват официте на строителния предприемач Велико Желев. Снимка: БГНЕС

Бизнесменът Велико Желев е задържан, а МВР претърсва офисите му в негово присъствие.

По предварителна информация става дума за разследване на принуда.

Велико Желев е бивш шеф на АПИ и настоящ собственик на „Хидрострой“ АД. Той е от най-влиятелните бизнесмени в строителството. „Хидрострой“ печели поръчки за АМ „Хемус“, за пътя Добрич-Варна, за зимно почистване на Варна, строежи на жилищни комплекси.

Фирмата на Велико Желев "Хидрострой" получи поръчката за 360 000 000 лв. за строеж на тунел под Шипка. Желев оглавява Агенция "Пътна инфраструктура" по време на управлението на НДСВ. При Тройната коалиция е съветник на прочулия се покрай корупционния скандал с пътно строителство Батко и Братко тогавашен ресорен министър Асен Гагаузов.

В морската столица популярен проект на "Хидрострой" е булевард "Васил Левски", който струваше 46 млн. лв. на километър, мина през трибуните на стадион и пропадна ден след пускането си.

Името на Желев нашумя покрай купуването от вдовицата на Емил Кюлев на най-красивата сграда на жълтите павета – централата на ДЗИ на бул. „Цар Освободител“. Тя му беше продадена за 10,85 млн. евро с ДДС, малко над застрахователната ѝ стойност.