Общество

Десетки арестувани в спецакция „Автоджамбази“, претърсват автоморги, гаражи и халета

От Euronews България Euronews България

Така наречените „куфарчета“ са новият начин за кражба на автомобили. Това обясниха от прокуратурата и МВР във връзка с акцията си срещу автокрадците, която започна в 7 часа тази сутрин.

Технологията се нарича куфарче, защото се събира в малка чанта. 80% от откраднатите коли са разглобявани в сервизи и продавани на части. Останалите – предимно скъпи марки, са изнасяни към страни от бившия съветски съюз.

„Между 24 часа и 5:00 ч. сутринта стават престъпленията. Престъпните групи разфасоват в рамките на няколко часа автомобили, след това тези части заминават в автоморги, автокъщи“, заяви директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов на брифинг относно специализираната акция „Автоджамбази“.

„Имаме проверени 6 автокъщи и 15 автоморги, установили сме 2 коли за общодържавно издирване. До 11 часа сме задържали общо 45 лица“, посочи Станимир Станев, заместник-главен секретар на МВР, предаде БГНЕС.

„Загубата на автомобил често се превръща в голяма щета за собствениците. За съжаление автоджамбазите стават все по-иновативни“, каза Сийка Милева, говорителят на главния прокурор.

„Безключовото открадване на колите е типично за тези престъпления, такъв е т.н. метод „куфар“. Има кражби не само на луксозни коли, а и на баничарки. Наблюдава се и изнудване на собственика на автомобилите“, коментира още Милева.

„Наложените наказания за откраднати автомобили са 189, от тях ефективно лишаване от свобода са получили само 56 лица. Освен иновативния метод „куфар“, автомобилите се крадат и по традиционния начин – чрез влизане в домовете на хората“, съобщи още говорителят на главния прокурор.

„Такъв е новият метод „куфар“, който е известен сред средите на автоджамбазите. Той носи наименованието си от Германия и е известен с това, че устройствата, които прихващат сигнала от ключа, се побират в рамките на един малък куфар“, коментира Милкова и добави, че от изминалата година досъдебните производства нараства със 120 дела.

„Машинка, колкото малка кутия, може да отключи един скъп джип“, добави говорителят на главния прокурор.

Според прокуратурата този ръст на кражбите на автомобили се дължи и на закриване на специализираните структури. По думите на Милкова след тяхното закриване, броят на регистрираните престъпни групи рязко е намалял.

Специализираната акция на прокуратурата и полицията под кодовото име „Автоджамбази“ срещу автокрадци се провежда на територията на страната. Проверяват се адреси в пет града, сред тях са Перник, Кюстендил, Дупница, София и Варна.

Претърсват се автоморги, гаражи, халета.