Общество

Спецоперация: ДАНС и ГДБОП влязоха в големите ТЕЦ-ове и топлофикации (Обновена)

От Euronews България Euronews България

ГДБОП и ДАНС влязоха в три ТЕЦ-а и в топлофикациите на шест града. Мащабната операция се провежда в 10 области в страната, съобщи БНР.

Информацията беше потвърдена от вътрешния министър Иван Демерджиев в Габрово. Той обаче отказа да разкрие подробности, преди специализираната акция да приключи. Демерджиев само уточни, че операцията е под егидата на Европейската прокуратура. И отговори отрицателно на въпрос дали тя е свързана с предстоящите избори и противодействие на корпоративен вот. 

От европейската прокуратура също потвърдиха за акцията и обещаха повече информация в рамките на днешния ден. 

Впоследствие стана ясно, че обект на разследването е частна компания, отговаряща за проверката на емисиите на парникови газове от ТЕЦ-ове и топлоцентрали в България. Компанията е заподозряна за представяне на фалшиви доклади до компетентните национални органи, но името ѝ не се споменава.

Според разследването от 2017 г. дружеството съзнателно е подавало неверни данни и документация за годишните отчети за емисиите на парникови газове, произведени от ТЕЦ-ове и топлофикации в България. Това е довело до деклариране на по-малки от реалните емисии.

Европейската прокуратурата има достатъчно доказателства, че декларираните по-малко емисии са довели до загуби за милиони за бюджета на ЕС и националния бюджет. Освен това, неотчетените емисии са оказали влияние върху качеството на въздуха в България.

Над 150 полицейски служители са участвали в обиските, проведени в 11 български града, със съдействието на ГДБОП и ДАНС. Вече са извършени над 40 обиска и са разпитани над 70 свидетели. Разследващите са иззели мобилни телефони, лаптопи и обемна документация по разследването, съобщава Европейската прокуратура.

Бившият министър на околната среда и водите от кабинета "Петков" Борислав Сандов съобщи, че най-вероятно е имало изтичане на информация преди акцията, тъй като от няколко места се споменавало, че Христо Ковачки е отпътувал за Дубай през почивните дни.

"Новината на деня. ГДБОП и ДАНС под надзора на Европейската прокуратура влязоха във всички ТЕЦ на Ковачки. Очакваме развитие", коментира в профила си във фейсбук и Владислав Панев.

Европейската прокуратура, която е оглавявана от Лаура Кьовеши, започна работа през лятото на 2021 г. и идеята и е да разследва престъпления, свързани с измами с евросредства и транграничните измами с ДДС.