Euronews Primetime

Заради замърсяване на въздуха: Държавата временно затваря ТЕЦ „Марица“ 3

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Държавата с драстични мерки срещу замърсяването от ТЕЦ „Марица“ 3. Централата не работи от няколко дни заради значителни превишения на нормите на серен диоксид. Според служебния кабинет нарушенията на екологичните норми поставят под риск енергийната система на страната. 

Само за ден ТЕЦ „Марица“ 3 е превишила три пъти праговете за замърсяване на въздуха със серен диоксид. 

 

Този момент е изключително критичен, предвид факта, че в момента срещу България текат наказателни процедури в Европейския съд за замърсяване на въздуха с фини прахови частици и със серен диоксид.

Росица Карамфилова, МОСВ

След седмица България ще трябва да докаже пред Европейския съд, че има трайна тенденция за намаляване на замърсяването. В противен случай санкциите могат да бъдат сурови.

 

Първо и най-вероятно – отнемане на дерогациите, дадени на големите горивни инсталации. Второ – намаляване на мощностите в Маришкия басейн и възможно затваряне на централи.

Росица Карамфилова, МОСВ

Без дерогациите въглищните централи в България няма как да работят, тъй не могат да спазват екологичните изисквания.

 

Ние имаме дерогации, тоест разрешение въглищните ни енергийни мощности да работят при определени екологични параметри, съгласувани с ЕК. Имаме разрешение 24 пъти в годината средночасовите ни норми да бъдат нарушени.

Росен Христов, МЕ

България до момента е направила 23 нарушения. По думите на енергийния министър ако бъдат допуснати още две, дерогациите може да бъдат отнети.

Което ще доведе до затваряне на всички въглищни централни в страната – над 3000 мегавата. Можете да си представите какво ще стане с цената на тока и изобщо енергийната сигурност.

Росен Христов, МЕ

До достигане на екологичните изисквания ТЕЦ „Марица“ 3 ще остане затворена. Ако централата не успее да се справи с изискванията нейната дейност ще бъде преустановена. Екоминистърът намекна и за евентуални порочни практики работата на въглищните централи с цел да продължат работа дори и извън нормите.

 

Те вече трябваше да са изпълнили изискванията, срокът де факто изтече. Разбира се, прилагат се различни... трикове... За да работят повече.

Росица Карамфилова, МОСВ

Постоянни проверки се правят и на ТЕЦ Брикел, където също има оплаквания за сериозни замърсявания.

За Euronews Bulgaria Георги Карамфилов.