Европа

131 заповеди за арест в Турция заради некачественото строителство

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Издадени са заповеди за арести на 131 души, за които се предполага, че са отговорни за срутването на хиляди сгради в Турция.

Това съобщи вицепрезидентът Фуат Октай. Земетресенията са били силни, но експертите и хората в цяла Турция обвиняват лошото строителство като причина за огромните разрушения.

Властите на летището в Истанбул задържаха двама строителни предприемачи, сочени за отговорни за разрушаването на няколко сгради в Адъяман. Съобщава се, че двойката е била на път за Грузия.   

В провинция Газиантеп са арестувани още двама души, заподозрени, че са премахнали колони, за да осигурят повече пространство в сграда. 

Тъй като отчаянието породи и ярост от мъчително бавните спасителни дейности, вниманието се насочи към това кой е виновен, че не е подготвил по-добре хората в засегнатия от земетресенията регион.

Въпреки че на хартия в Турция има строителни норми, които отговарят на съвременните стандарти за земетръсно инженерство, те се прилагат твърде рядко, което обяснява защо хиляди сгради се срутиха.

Министърът на правосъдието обеща да накаже всеки, който е отговорен за това, а прокурорите започнаха да събират проби от сградите за доказателства за материалите, използвани при строителството. Той обяви създаване на бюра за разследване на престъпления, свързани със земетресението. Те ще имат за цел да идентифицират изпълнителите и всички, отговорни за строителните работи, да събират доказателства. 25 000 сгради в засегнатия район са се срутили или са понесли сериозни щети. 

И докато се трупа напрежение около управляващите в Турция, тече дипломатическо затопляне с Гърция. Гръцкият външен министър Никос Дендиас посети днес пострадалите от земетресението райони на Турция, придружен от турския си колега Мевлют Чавушоглу.

 

Гърция беше сред първите страни, които се обадиха и предложиха помощ след земетресението. Те незабавно изпратиха екипи за търсене и спасяване, както и самолети с голямо количество хуманитарна помощ. Преди малко се срещнахме с гръцкия издирвателен и спасителен екип и им благодарихме. Те работят денонощно, 24 часа в денонощието, откакто са пристигнали.

Мевлют Чавушоглу, министър на външните работи на Турция

Имам нареждане от моя премиер Кириакос Мицокатис да уверя, че Гърция ще направи всичко възможно, за да подкрепи Турция в този труден момент, било то двустранно, или в контекста на участието ѝ в Европейския съюз. И категорично съм съгласен с това, че не е необходимо да чакаме природни бедствия, за да подобрим отношенията си.

Никос Дендиас, министър на външните работи на Гърция

Турският президент Реджеп Ердоган също е разговарял по телефона с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу и с премиера Кириакос Мицотакис, с които беше заявил, че няма да разговаря никога повече.