Свят

Ден 7-и: Над 33 000 станаха жертвите в Турция и Сирия, все още намират оцелели

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Седмица след унищожителните земетресения, които разрушиха хиляди сгради в Турция и Сирия, откриването на оцелели е все по-малко вероятно. Неделният ден в Турция започна с няколко положителни новини на оцелели и спасени след 150 часа под развалините. Над 33 000 са вече жертвите в двете страни след земетресенията на 6 февруари. Междувременно екипът от 33-ма души български доброволци, които помагаха в издирванията в Кахраманмараш, преустановяват работа от днес. 

Въпреки безнадеждната ситуация в Турция на 7-мия ден след мощните земетресения, спасителните екипи продължават да откриват оцелели под тоновете бетон.

Наричат ги чудеса, защото хората са прекарали над 150 часа под развалините, без храна и вода. 

В неделя спасителите извадиха жив мъж от срутена сграда в Антакия, часове след като чуха гласове изпод развалините. Оцелелият 23-годишен Хюсеин Сефероглу е един от деветимата, които все още са блокирани в сградата. Спасителите аплодираха и скандираха: "Бог е велик!" След спасяването работниците помолиха за тишина, за да могат да използват аудиооборудване, за да се ослушат за други потенциални оцелели.

За чудо съобщиха и от в Хатай и Адъяман – четирима спасени след 150 часа под развалините, сред които три деца. Спасителните екипи успяха да извадят живо момиченце на 3 години в Хатай. А 7-годишно момченце в град Адъяман, който също е сред най-силно засегнатите от природното бедствие райони, е спасено на 152-ия час. 

Минути по-късно бе съобщено и че момченце и майка му са спасени изпод руините на срутил се блок в град Антакия, окръг Хатай. Малкият Йомер е бил изваден изпод отломките на рухнал блок тази сутрин, а по-късно спасителите са успели да извадят изпод руините жива и майката на Йомер.

Град Хатай и едноименният окръг са буквално заличени след унищожителните трусове на 6-и февруари.

149 часа след трусовете румънски екип спаси 35-годишен мъж на име Мустафа в провинция Хатай. Почти същото време под развалините е прекарало и 10-годишно момиче в Антакия, което беше извадено живо.

За сирийците, преминали границата с Турция след началото на гражданската война в страната им, земетресението е поредното нещастие.

 

Няма къде да отида в Сирия. Къде може да отида? Никъде. Нямам семейство, нямам дом, нямам земя, близки. Нищо нямам. Имах брат, но той беше убит. Сега и къщата ми в Латакия я няма.

Фирас Касва, сирийски бежанец от Латакия

Броят на загиналите може да надхвърли 50 000 според зам.-генералния секретар на ООН, Мартин Грифитс, който посети засегнатите райони.

 

Дълбоко, дълбоко шокираща е мисълта, че под планините от развалини все още има хора, някои живи, а други – не. Все още не сме достигнали до крайния брой на загиналите.

Мартин Грифитс, зам.-генерален секретар на ООН по хуманитарните въпроси

Някои спасителни акции бяха прекратени след информация за грабежи на изоставени сгради, автомобили и търговски обекти. 

Екипът от 33-ма души български доброволци, които помагаха в издирванията на оцелели след земетресението в турския град Кахраманмараш, преустановяват работа в неделя. Нашите спасители са останали 24 часа след всички леки екипи, които са на терен. 

На други места издирването на оцелели продължава, но властите се готвят и за най-лошото – намирането на още много загинали, които трябва да бъдат погребани. В Антакия беше изграден още един гробищен парк.