Европа

Руски ракетен удар по Одеса

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Ukraine Russia 22122720823258 Руски ракетен удар в Украйна. Снимка: AP

Русия удари с ракета югозападния украински град Одеса, убивайки едно дете и ранявайки друго. Натали Гуменюк, ръководител на Съвместния координационен пресцентър на Южните отбранителни сили заяви, че 15-годишно момче е загинало при удара срещу жилищна сграда, в чието мазе са се укривали петима души. За възрастта на загиналия тийнейджър има разминавания. По-голямо момиче, на 17 години, е било ранено и откарано в болница. Религиозна институция, разположена близо до жилищния блок, също е понесла щети от взривната вълна

Нямам думи за това. Убиха 13-годишно дете. Той учеше толкова усърдно. Изкара изпита си онлайн в мазето. Беше се притеснил от нещо, което учителката му бе казала.

Жител на Одеса

Още три ракети са били изстреляни от руските сили по Одеска област, като една от тях е улучила мост на река Днестър, на запад от Одеса, където реката се влива в Черно море. Същото съоръжение вече е понесло тежки щети от предишни ракетни удари. Мостът е единствена железопътна връзка и ключов магистрален път за районите на запад от Одеса. Унищожаването му отрязва маршрут за доставка на оръжия, оборудване и други товари от съседна Румъния

От началото на инвазията Русия е изстреляла по цели в Украйна над 2100 ракети, заяви високопоставен американски представител

Кремъл е установил контрол над интернет в Херсон, предаде Асошиейтед прес. Според анализатори 24 часа след като интернет услугите в черноморския град, който руските войски превзеха в началото на март, са били изключени, те са били възстановени, но под контрола на Кремъл.

Напомняме, че руска телевизия излъчи излъчи симулация на ядрена атака срещу Берлин, Париж и Лондон. Графика показа в реално време колко би отнело на ракета, изстреляна от Калининград в Балтийско море, да достигне до големите столици в Европа.

Според показаната графика, на руската ядрена бойна глава ще са ѝ необходими 106 секунди, за да достигне Берлин, 200 секунди до Париж и 202 секунди до Лондон.

По-рано пък се появиха съобщения по руска телевизия, че Владимир Путин може да използва парада за Деня на победата на 9 май, за да обяви пълномащабна война на Украйна. В отговор на западната подкрепа за Украйна Путин нареди на военните да изстрелят тестово своите ракети "Сармат", които са известни и като "Сатана II".

Според "Дейли мейл" миналата седмица Путин се е похвалил, че хиперзвуковите ракети на страната му могат да "пробият всички съвременни защити" и да бъдат готови да ударят Обединеното кралство "до есента".

Изказването е направено в едно от най-гледаните руски телевизионни предавания. Негови автори са съпрузите Олга Скабеева и Евгений Попов и е едно от най-гледаните предавания в Русия.

Военните действия в Украйна продължават вече над два месеца. Руската инвазия предизвика остра международна реакция – Европейският съюз наложи безпрецедентни досега санкции, а почти всички държави от НАТО изпращат военна помощ на Украйна. Над 5,5 милиона души са украинските бежанци в Европа, а други 7 милиона са разселени из страната. В отговор Руската федерация състави списък с „вражески държави“, за които определи нов начин за плащане на доставките на природен газ – само в рубли. Отказът на европейски държави да се съобразят с искането на Москва доведе до спиране на газови доставки, включително и за България.