Европа

Стачката на железопътните служители в Гърция продължава

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Стачката на Сдруженията на железопътните работници в Гърция продължава и днес още 24 часа.

Протестът на служителите започна в четвъртък, като спряха движението на националния железопътен транспорт и метрото в Атина в знак на протест срещу условията на труд и това, което те определиха като опасен провал в модернизирането на железопътната система.

Втора поредна вечер продължиха и протестите срещу правителството.

Профсъюзите на работници в областта Атика, студентски асоциации и други организации се събраха на митинг в Атина пред офисите на гръцката железопътна компания „Хеленик трейн“, за да търсят отговори за трагедията с влаковата катастрофа във вторник вечерта. Митингът беше последван от протестно шествие до парламента, където стотици граждани протестираха под дъжда. „Починалите ни са жертва за печалба. Това не е грешка, това е престъпление", гласеше плакат, разпънат от протестиращите.

Железопътният оператор „Хеленик трейн“, сегашното и предишните правителства носят обща отговорност. Те пренебрегват исканията на служителите, които са били загрижени за безопасността и опасността от сериозен инцидент. Стигнахме до момента, в който оплакваме десетки наши съграждани, повечето от които млади хора. В никакъв случай няма да допуснем това престъпление да бъде забравено.

Маркос Бекрис, представител на профсъюза на работниците от Пирея

Около 2000 протестиращи се събраха и в северния гръцки град Солун, след като властите признаха грешки в смъртоносната влакова катастрофа. По време на протеста бяха хвърляни камъни и коктейли Молотов.

Сблъсъкът на пътнически и товарен влак е най-смъртоносният в историята на страната, като до момента е потвърдена смъртта на най-малко 57 души. Регистрираните пострадали са над 170.

Правителството заяви, че това е човешка грешка, а един служител на железниците беше обвинен в непредумишлено убийство. Критиците обаче обвиняват липсата на публични инвестиции по време на дълбоката финансова криза, която продължи през по-голямата част от предишното десетилетие и доведе Гърция до ръба на фалита.

Именно по време на кризата, през 2017 г., железопътният оператор, тогава силно губещ, беше приватизиран и закупен от италианска компания. Въпреки дългогодишните проекти за модернизация, голяма част от ключовите дейности по контрола на железопътния транспорт все още се извършват ръчно. Страната е в тридневен национален траур.

Операцията по издирване на тела в катастрофата в Гърция приключва

Очаква се операцията по изваждането на телата на загиналите от катастрофиралите влакове в Гърция да завърши днес, съобщи телевизия Скай.

Двата влака се сблъскаха късно вечерта в прохода Темпе в Тесалия. На мястото на фаталния удар бяха открити бутилки с газ. Властите разследват възможността именно те да са причина за експлозията, която последва сблъсъка. Намерени са две бутилки и се проверява дали те са принадлежали на вагон-ресторанта, както и дали е имало и други. По последни данни са намерени останките на 57 загинали, докато в полицията са декларирани 56 души в неизвестност. Тоест телата са с едно повече от издирваните.

От полицията съобщиха, има вероятност във влака да е пътувал някой, който не е обявен от близките си за издирване. Продължават усилията за идентифициране на телата на загиналите.