Общество

Д-р Константин Голев: Пропагандата, че не сме благодарни на Русия, започва много отдавна

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„На мен ми се ще да се върнем към дебата, който се завърна през миналата година – дали това трябва да е основният Национален празник на България. В историческите среди не е от вчера този дебат.“

Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ д-р Константин Голев – главен асистент в Института за исторически изследвания към БАН.

По неговите думи с известен резон се постави този въпрос след нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година.

През 19в. който има държава - има всичко, а който няма държава - няма нищо. Сърбия и Гърция, които се освобождават преди нас започват да имат претенции териториално, а ние не можем да искаме нищо. Ролята на Русия в историята е голяма. Особено, когато интересите на двата народа съвпадат. Тя преследва своите собствени интереси. Ние сме в известна степен в позицията на вълка и агнето.

Според д-р Голев 3 март без съмнение е фокус на русофилията у нас.

„Големият въпрос е благодарни ли сме, не сме ли благодарни на Русия. Особено г-жа Митрофанова често ни напомня, че сме крайно неблагодарни. Между другото това е още от Първата световна война. Още тогава в руската пропаганда се пише за това, че ние сме неблагодарни на Русия. Те преследват свои собствени цели“, посочи още историкът.

„Ние като българи трябва ясно да направим разлика между хората, които са положили костите си за нашата свобода и руснаците сега. Иначе слава на героите, вечна слава за тях. Но това не означава, че съвременните режими в Москва, не само настоящият, а и предходните, трябва с тази кръв да си купуват индулгенция за престъпления, които извършват на други места“, подчерта д-р Голев.

Той допълни, че няма никакво съмнение, че това трябва да е националния ни празник.

Вижте целия разговор във видеото.