Общество

Д-р Чавдар Ангелов: Шипка е синоним на България, свобода и независимост

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

„Шипченският проход е свързан с един от най-драматичните епизоди на дългата вековна борба на българския народ за освобождение. Това явно е причината ние българите да възприемаме думата Шипка като синоним на думите България, свобода, независимост.“

Това каза в ефира на Euronews Bulgaria от връх Шипка директорът на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов.

„Тази епопея слага началото на една дълга поредица от епопеи след това по време на Сръбско-българската война, Балканските войни и Първата световна война, но това е първото място, което показва, че българинът е способен да се сражава и бори за своята свобода. С помощта на руските офицери и войници от тогавашната руска имперска армия се извоюва една впечатляваща победа, която в голяма степен решава и успешния изход от тази руско-турска война, а това е възможността след 500 години забвение българският народ да получи своя собствена държава“, каза още д-р Ангелов.

„С цел по-добра организация на тържеството, след като приключи официалната част около 12:30 часа, ще освободим възможности за всеки, който желае да посети и разгледа Паметника на свободата и нашата постоянна експозиция, както и да се изкачи на панорамната тераса, където да види хубава гледка“, посочи директорът на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

Той се надява тазгодишното отбелязване на празника да протече по-спокойно, сплотено и задружно.
По думите на д-р Ангелов всички съгласувателни процедури по консервационно-реставрационни дейности на Паметника на свободата вече са приключили и се очаква догодина те да започнат.

Вижте повече във видеото.