Общество

Велислава Панова, Торонто: Подготвили сме много инициативи в Канада по случай 3 март

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Подготвили сме много инициативи за 3 март тук в Торонто, Канада. Очакваме много гости от щата Ню Йорк. Самите канадци все повече неща разбират за нашата страна от инициативи като тази, а и от други, които организираме с българската общност.“

Това каза в ефира на Euronews Bulgaria Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто, Канада.

В последната година правим доста събития. Те се наричат „Дни на България“. Вече открихме 3 български града, те носят имената на български градове. Не са основани от българи, но заради събития свързани с България са наречени така. Това са Варна, Шипка и Плевен.

„Първата година беше най-трудно с организирането на мащабни български събития в Торонто, но вече например осветяването на Ниагарския водопад с български светлини е традиция. Днес следобед заминавам за Ниагара, където ще има тържествено издигане на българския флаг, а водопадът отново ще бъде осветен с българските светлини“, коментира още Панова.

Тя посочи още, че не водят статистика каква е бройката на българите, които живеят на територията на Канада, но се смята, че са около 100 хил. българи, не се увеличават в последните години, хората се връщат към България.

„В Канада българите са много активни, заинтересовани. Дали сме заявка за 14 секции за гласуване. Ще изчакаме да видим дали на още 2-3 места българите тук няма да решат да има секция“, отбеляза Панова.

„Знаете, нужни са 14 заявление, но засега са 14. За 9 отговаряме ние - генералното консулство. Надявам се и този път благодарение на българската общност всичко да е наред“, каза още тя.

Вижте повече във видеото.