Общество

Сергей Игнатов: Свободата е безценна, границите са в небето

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Има два прочита за 3 март – първият е свързан с това, че на днешния ден (3 март или 19 февруари по стар стил) е подписан предварителният Санстефанският мирен договор, който всъщност не е окончателен, но той така или иначе е първа стъпка към завръщането на България на политическата карта на Европа след близо пет века отсъствие.“

Това коментира в ефира на Euronews Bulgaria Сергей Игнатов – бивш министър на образованието, ректор на Европейския хуманитарен университет (ЕХУ).

Независимо от всички дискусии, които се провеждат в нашето общество, защото има хора, които са „за“ и други, които са „против“ 3 март, това е един исторически факт – подписан е един предварителен договор, който прави така, че България се завръща на историческата карта и се отварят вратите за нейното независимо бъдеще и самостоятелно съществуване като държава.

Игнатов посочи, че раболепното отношение към Русия започва да се натрупва още преди Освобождението с мита за „Дядо Иван“ и това допълнително се засилва след Руско-турската война от 1878 г., но много скоро след това настроенията започват да се обръщат.

„Русия е осъществила своите имперски интереси. България е една малка прашинка от целия този имперски план. Но резултатът е факт, имаме Княжество България. Това дава възможност после да се осъществи Съединението, а след това да обявим и независимост. Наполеон казва, че историята е една съвкупност от лъжи, на която ние всички сме се съгласили да вярваме“, коментира Игнатов.

Според него Русия в момента присъства много тежко на Балканския полуостров, не само в българската политика.

Ако някой си мисли, че това ще изчезне скоро много се лъже. Хубаво е България и политическите сили да играят много мъдро тази игра. Мъдрият ни ход е България да се развива, да просперира, а това е възможно само в мир. Във всеки конкретен случай трябва да се търси българският интерес, а не този на великата сила.

„Героите днес са много, когато се връщам в България, виждам, че се развиваме много добре, въпреки политическата криза. Героите са учителите. Без образование няма умни хора. Добрият университет не се измерва в това дали има нобелови лауреати в него. Ние имахме много добри университети и по социалистическо време“, отбеляза Игнатов.

По думите му университетът създава елита на нацията.

„Аз съм израснал в една образователна система, в която беше пълно с едни ханове, които никъде не съществуват. Ние имаме списък с българските князе, сега пък в момента са привърженици на титлата кан“, коментира още бившият образователен министър.

Целия разговор вижте във видеото.