Euronews Сега

САЩ и Китай се обвиняват взаимно за произхода на COVID-19

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Поредно напрежение между Китай и САЩ. Този път по темата ковид. Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви пред Фокс Нюз, че пандемията най-вероятно е възникнала в следствие на инцидент в лаборатория в Китай. От Пекин определиха обвиненията като политическа манипулация.

 

Китай категорично се противопоставя на всякаква политическа манипулация с проследяването на произхода на заразата под каквато и да е форма. Използването на разузнаването по научни въпроси само по себе си е доказателство за политизиране. Като се има предвид, че разузнаването си измисля неща, тяхното заключение не е достоверно. Като преекспонират теорията за изтичане от лаборатория, САЩ няма да успеят да дискредитират Китай. Вместо това само ще навредят на собствения си авторитет.

Мао Нинг, говорител на външното министерство на Китай

Властите в Пекин дори намекнаха за връзка на американски биологични лаборатории.

 

Има повече доказателства, които сочат към международен произход, и има много повече притеснения относно Форт Детрик и други биологични лаборатории на САЩ. Те трябва да уважават науката и фактите, да си сътрудничат със Световната здравна организация, да използват световни експерти в своите разследвания и да бъдат прозрачни и открити с международната общност.

Мао Нинг, говорител на външното министерство на Китай

Коментарът на директора на ФБР идва, след като наскоро Министерството на енергетиката на САЩ посочи, че теч от лаборатория в Китай е най-вероятната причина за пандемията. Други агенции от разузнавателната общност на САЩ обаче смятат, че вирусът е възникнал по естествен път. В интервюто Рей също така обвини китайското правителство, че се опитва да възпрепятства усилия на САЩ за разследване на причините за пандемията. Спекулации относно произхода на COVID-19 съществуват още от началото на здравната криза.