Свят

Три години от началото на глобалната пандемия от COVID-19

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Изминаха три години, откакто СЗО обяви извънредна ситуация за общественото здраве заради разпространението на новия коронавирус. През това време COVID-19 отне живота на около 7 милиона души. Само в Европа 2 милиона загубиха битката с болестта, причинявана от вируса. Някои експерти казват, че тези числа са занижени.

През последната година епимедиологичната обстановка се подобри благодарение на ваксинацията. Проф. Джефри Лазаръс твърди, че няколко подварианта на Омикрон заразяват хиляди хора в Европа в момента.

Милиони европейци са преболедували COVID или боледуват от дълго време. Говорим за т.нар. „дълъг COVID”. Но не знаем колко точно са тези хора. Един от най-важните нерешени проблеми за европейските здравни власти е да осъществяват мониторинг на дълго проточилата се ситуация с коронавируса. Това е много сериозно.

проф. Джефри Лазаръс, експерт по обществено здравеопазване

Все още не е решен въпросът дали е препоръчителна бустерна ваксинация за „дългия COVID”.

Гърция, Германия и Испания бяха последните страни, които направиха задължително носенето на маски на закрито. Скоро това правило ще бъде отменено. Но бдителността трябва да остане на високо ниво, тъй като пандемията не е отшумяла. А властите трябва да продължат да ваксинират населението.

Разбрахме, че въпреки всички действия на място, не бяхме подготвени за тази пандемия – както населението като цяло, така и много правителства. Сега знаем колко е важно да сме подготвени за подобни ситуации и мисля, че това е най-важната поука, която можем да извлечем.

проф. Джефри Лазаръс, експерт по обществено здравеопазване

Учените смятат, че COVID-19 вероятно ще остане за постоянно в списъка с болестите. Дори се очертават още пандемии поради близките взаимодействия между хората и животните, способствани и от фактори като изменението на климата и интензивното земеделие.