Свят

Генералният секретар на ООН отчете регрес на човешките права (Обновена)

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Съветът по правата на човека към ООН стартира най-дългата си сесия. Тя продължава от днес до 4 април. Генералният секретар на хуманитарната организация, Антониу Гутериш, даде начало на заседанията в Женева. В откриването на сесията участваха външните министри на Великобритания, Германия, Иран, Китай и редица други държави.

В речта си по време на откриването на сесията Антонио Гутериш описа мрачна картина. Той подчерта, че зачитането на правата на човека се е обърнало в обратна посока и бъдещето изглежда все по-тъжно.

 

Всеки ден получаваме нови доказателства за нарушения на човешките права. От екзекуции и измъчвания до отвличания и сексуално насилие. По света наблюдаваме антисемитизъм, анти-мюсюлмански настроения, гонения на християни, расизъм и идеология на бяло превъзходство са във възход.

Антонио Гутериш, генерален-секретар на ООН

Гутериш допълни, че войната в Украйна е предизвикала най-масовите нарушения на правата на човека. После добави, че "пандемията ни остави в пандемия от незачитане на човешки права, на политически права, рутинни нарушения на социални права, включително незаплащане за труд на жени. Гледайки в бъдещето ни кара още повече да бъдем алармирани“.

Войната в Украйна е водеща тема на срещата, която ще продължи рекордните шест седмици. След речите на висшия ръководен състав на ООН през първите четири дни на сесията трябва да говорят виртуално или лично близо 150 министри и държавни и правителствени ръководители. Сред тях ще бъдат външните министри на Съединените щати, Китай, Украйна и Иран.