Euronews Уикенд

ООН: Продължава опустошителното въздействие на войната в Украйна върху жените и момичетата

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Една година след пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, от Фонда на ООН за населението предупреждават за продължаващото опустошително въздействие на войната върху жените и момичетата.

Близо една трета от населението на Украйна - или около 14 милиона души, са били принудени да напуснат домовете си. А 10 милиона души в Украйна са изложени на риск или вече страдат от остър стрес, тревожност, депресия и посттравматичен стрес като тази жителка на Буча, град, потънал в руини след първите дни на окупацията на Москва.

 

Един от нашите съседи беше застрелян пред очите ни. Той излезе да търси вода. Остави малко дете. Оттогава ни е страх да излезем навън. Отвлякоха жената на друг съсед. Съдбата ѝ все още е неизвестна. Той все още я търси, все още я търси и не знае какво се е случило с нея. 

Олеся, жителка на Буча

Според правозащитната организация войната и последвалото масово разселване на хора са увеличили рисковете от насилие, основано на пола - включително сексуално насилие - експлоатация и злоупотреба.

От фонда към ООН са създали повече от 48 центъра за жертви на насилие, включително приюти, кризисни стаи, национална гореща линия и повече от 100 мобилни екипа за подкрепа.

Разполагат с 20 мобилни клиники за подпомагане на достъпа до услуги в областта на репродуктивното здраве, включително майчино здравеопазване и семейно планиране.