Euronews Уикенд

Украинските военни удържат на руския обстрел при Бахмут

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Продължава ожесточената битка за Бахмут. Град, в който преди  войната са живеели 80 000 души, а днес са останали няколко хиляди. За битката там разказват двама военни от украинското звено за бързо оперативно реагиране - едно от многото подразделения, защитаващи Бахмут. 

 

Войниците продължават усилията си да удържат на руския обстрел в Бахмут, превърнал се в символ на украинската съпротива.

След най-продължителната битка от едногодишната руска инвазия градът на солните мини в Източна Украйна се превърна в призрачен.

Член на Отряда за бързо оперативно реагиране, едно от многото подразделения, защитаващи Бахмут, разказва за града преди войната.

 

Колко красив беше този град. Колко добре развита беше инфраструктурата на този град. Вижте какво са направили с него? И това не е единственият град. Сега Бахмут се е превърнал в крепост. И ми се иска да си счупят зъбите, опитвайки се да го сдъвчат.

Експерт (псевдоним), член на звеното за бързо оперативно реагиране (KORD)

Размерът на гарнизона, който Украйна е разположила в града, се пази в тайна, както и имената на войниците.

 

Станахме по-единни. По-обединени. Чувстваме, че сме една нация, и сме готови да стигнем докрай, за да победим врага. Казват, че понякога, за съжаление, без война не е възможно да се изгради държава, да се накарат хората да се почувстват граждани, че това е тяхната собствена държава.

Диетолог (псевдоним), член на звеното за бързо оперативно реагиране (KORD)

Преди войната тук са живеели 80 000 души, днес са останали няколко хиляди, които са отказват да напуснат, не могат да се евакуират или няма къде да отидат.