Европа

Внушително мнозинство от 141 държави от ООН призоваха Русия да се оттегли от Украйна

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Внушително мнозинство от 141 държави от ООН призоваха Русия незабавно да прекрати военните действия в Украйна и да изтегли силите си, година след като ги изпрати в страната. В полза на резолюцията гласува и България. Против бяха едва 7 държави, сред които Беларус и Северна Корея.

 

Това огромно мнозинство на международната общност потвърждава високите нива на подкрепа, на които Украйна се радва като жертва на руската агресия. Цяла седмица Русия се опитва да отвлече вниманието и да пречи на работата на ООН. Но за пореден път се провали и това се вижда ясно.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външните работи и сигурността

„Днешното гласуване беше историческо. Година след незаконното, непровокирано, пълномащабно нахлуване на Русия в Украйна се видя зад кого застават страните по света. Показахме, че сме зад Украйна“, заяви Линда Томас-Грийнфийлд, посланик на САЩ в ООН.

Украинският външен министър коментира, че гласуването е още едно доказателство, че не само Западът подкрепя страната му.

Доволни сме от резултата и посланието е ясно – няма значение как Русия опитва да подкопае международния ред и обединението в подкрепа на териториалната цялост на Украйна. Тя се проваля отново и отново. Такова обединение ще има, докато е необходимо, докато Украйна победи.

Дмитро Кулеба, външен министър на Украйна

Индия и Китай са сред 32-те държави, които се въздържаха от категоричен вот. Китайският зам.-посланик в ООН обяви, че военната помощ задълбочава конфликта. И призова да се спазват правилата за ядрена безопасност.

„Ядрените оръжия не може да бъдат използвани. Не може да се води ядрена война. Всички страни трябва да се обединят срещу заплахите и използването на ядрени оръжия“, заяви зам.-посланикът на Китай в ООН Дай Бинг.

Преди близо година ООН прие друга резолюция за изтеглянето на руските сили от Украйна, която също беше подкрепена от 141 държави.

Общото събрание е ключов орган за позициите на хуманитарната организация на фона на затруднената работа на Съвета за сигурност, чиито решения Русия може да блокира заради правото си на вето.