Политика

Борисов: Трябва да помагаме на Украйна срещу диктатора Путин (Допълнена)

От Euronews България Euronews България
Boyko Borisov BGNES (1) Снимка: БГНЕС/Архив

"Ако до преди 12 месеца цивилизованият западен свят не вярваше, че е възможна война на територията на Стария континент, то днес не можем да повярваме докъде е способен да стигне един диктатор като Путин, в стремежа си към разруха". Това написа на страницата си във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод годишнината от руската инвазия в Украйна.

"Още в началото на руската агресия, ние от ГЕРБ бяхме първите, които поискахме предоставяне на 100% всеобхватна помощ за Украйна, включително и военна. Въпреки активната съпротива на тогавашното боязливо и нерешително редовно правителство на Кирил Петков, нашата парламентарна група успя да изработи и приеме законопроект, с който да задължи Министерския съвет да предостави военна и военно-техническа помощ на Украйна, която вече е факт", посочва Борисов.
По думите му, сега пред България, няма друг избор освен да застане от правилната страна на историята. "България трябва да продължи да помага на приятелска Украйна. Българите трябва да помогнем на България", настоява Бойко Борисов.

 

Нинова: Поведението на България е противоречиво 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче зае друга позиция. Според нея поведението на България спрямо войната през тази година е било противоречиво заради политическата нестабилност и липсата на редовно правителство, което да изразява една трайна и последователна политика.
„Опустошителна, братоубийствена война с тежки последици за целия свят – в областта на енергийната сигурност, икономиката, инфлацията, бедността и доходите на хората”, смята Нинова, цитирана от партийния пресцентър.

„Позицията на БСП е последователна и ясна: ненамеса на България, запазване на неутралитет, хуманитарна помощ за бягащите от войната, за майки с деца, но непредоставяне на оръжия и търсене на дипломатически изход”, посочи Нинова.
По нейните думи, наблюдавайки събитията от последните дни, изглежда, че конфликтът се задълбочава.

„За нас пътят е прекратяване на военните действия, преговори по дипломатически път и установяване на траен мир. България може дори да бъде инициатор на такава политика, ако имаме повече самочувствие и характер – за нас целта е мир, а не война”, убедена е Нинова.

 

ПП-ДБ: Трибунал да разследва политическото и военно ръководство на Русия

"Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с непредизвикана и бруталната военна агресия срещу Украйна. Режимът в Кремъл се опита със сила да ревизира международния ред и да установи своя имперски модел над Източна Европа", се отбелязва в декларацията на коалицията Демократична България - Продължаваме промяната.

Те се ангажират да работят за спазването на решението на предното Народно събрание да се окаже военно-техническа помощ на Украйна, както и да подкрепят страната "в нейните евроатлантически стремежи". ПП-ДБ ще настояват да се създаде специален международен трибунал, който да преследва престъпленията на политическото и военното ръководство на Русия и нейните съюзници. От коалицията декларират, че ще направят свой "основен управленски приоритет премахването на всички форми на зависимост, на уязвимост, проникване и влияние от страна на Кремъл в България".