Европа

Любомир Иванов: С това политическо ръководство Русия няма да се махне от Украйна

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Победител във войната няма към момента. Украинците показаха военен дух. Никакви стратегии от двете страни не водят до други последствия към момента освен нови кръвопролития.“

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ Любомир Иванов – бивш заместник-външен министър, главен преговарящ в процеса на присъединяването на България към НАТО и постоянен представител на България във военния алианс, ръководител на Националния център за подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

По думите на Иванов с това политическо ръководство Русия вече не може да каже „ние се махаме оттам“.

Според дипломата Китай дава сигнал, че тази война му е крайна неприятна. „Те нямат такъв интерес. Интерес имат руснаците“, смята Иванов.

„Опасностите, които те (Русия – бел. ред.) виждат на украинска територия, ги карат да смятат, че те пазят съществуването си“, посочи дипломатът.

Очевидно ще трябва да се мине през изпробване на военните възможности на Русия и тогава ще се стигне до някакво примирие или замразяване. Засега такива сигнали не виждам, за огромно съжаление.

„Опасностите, които те (Русия – бел. ред.) виждат на украинска територия, ги карат да смятат, че те пазят съществуването си“, посочи дипломатът.

„И аз допусках, че Путин блъфира за нахлуването в Украйна, така мислят и анализаторите за ядрените заплахи сега, но мисля, че трябва да му обръщаме внимание и да допускаме вариант на ескалация на конфликта“, подчерта Иванов.

По неговите думи година след войната светът се е променил към по-лошо и станал по-опасно място.

„Често се казва, че всяка война завършва с преговори. За мен това е щампа, която не винаги е вярна. Знаем какъв беше Ньойският мирен договор за нас – нима ние сме преговаряли там? Напротив – диктат“, каза още дипломатът.

Целия разговор вижте във видеото.