Европа

„Така изглежда мародерството“: Трагедията и ужасът на руската окупация от първо лице (Обновена)

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

В нощта на 24 февруари 2022 Русия нападна Киев – как осъмна година по-късно украинската столица? И как там днес ще отбележат годишнината.

Една година след началото на руската агресия, Киев разглежда коренно различно спрямо 24 февруари 2022 г. По това време всички сирени за въздушна тревога виеха за опасност, а киевчани се криеха в спирките на метрото или мазетата на своите сгради. Пораженията по инфраструктурата обаче вече са преодолени, голяма част от щетите – възстановени, но не така изглежда град Ирпин, който е само на няколко километра от столицата Киев.

Специалните ни пратеници в Украйна Анастасия Димитрова и Александър Шопов ни показват последиците от ужасяващата руска окупация на Ирпин:

„Лично мен четири пъти искаха да ме разстрелят“ – така започна разказът на д-р Антон Довгопол, директор на болницата в Ирпин, за дните под руска окупация.

Отнасяха се с нас като с животни. За тях ние бяхме нищо. Убиваха хора. Ние спасявахме когото можехме да спасим. Държаха се нагло, сякаш... дори не знам как да го опиша. Човек не може да се държи така. Забраняваха ни да погребваме убитите.

Антон Довгопол, директор на болницата в Ирпин

Над 250 тела на обикновени граждани са открити в Ирпин след руската окупация, продължила близо месец. Гледка, която шокира целия свят. Дни наред д-р Довгопол и други жители на градчето в покрайнините на Киев молят руснаците да погребат убитите на улицата.

„Лично видях как животни ядат тези тела. Бяха свидетел, когато разстрелваха хората, опитващи се да се евакуират, убиваха деца, убиваха бременни жени“, свидетелства д-р Довгопол.

На 10 март получават разрешение да погребат убитите в гроб, станал известен като „Братска могила“.

Когато вече знаехме, че ще можем да се евакуираме, просто не можехме да оставим убитите на улицата. Отидохме на блокпоста при окупаторите и след четири опита те ни разрешиха да ги погребем. Представете си какво е да погребеш 67 души за един ден.

Антон Довгопол, директор на болницата в Ирпин

Д-р Довгопол е и един от първите, които се връщат в Ирпин след изтеглянето на руснаците.

„Така изглежда мародерството“, казва д-р Довгопол за състоянието, в което заварва болницата в Ирпин, когато се завръща за първи път след окупацията.

По същия начин изглеждат десетки домове в Киев – обстрелвани, опожарявани, ограбвани след руската окупация. А днес животът се е върнал в града. Болницата на д-р Довгопол лекува мирните граждани, а разрушените от войната сгради очакват жителите им да се завърнат.

Вижте повече във видеата.