Политика

Слави Трифонов иска паметник на Хан Аспарух вместо на Съветската армия

От Euronews България Euronews България
Slavi Trifonov

"Според мен на мястото на паметника на Съветската армия трябва да има паметник на създателя на българската държава хан Аспарух. В София, столицата на България, няма нито един паметник на създателя на България - хан Аспарух. И целият този скандал около паметника на една отдавна несъществуваща армия, която въобще не ни е освободила, а направо ни е поробила, целият този скандал е адски удобен да махнем този абсолютно ненужен и напълно безсмислен монумент и като българи да издигнем паметник на най-важния българин - хан Аспарух".

Това написа в профила си във фейсбук лидерът на ИТН Слави Трифонов. Трифонов ще води листите на партията си за парламентарния вот в Благоевград и Стара Загора, предаде БНР.

 

"Аз правих подобна инициатива преди години и тя не се получи. Защо? Защото администрацията направи всичко възможно, по всякакъв начин, с всякакви причини, да убие тази идея още в зародиш. Защо? Не знам. Имах чувството, че административните служители не са българи, а византийци.

А сега дали е възможно някаква такава идея да се получи? Ако питате българите дали вместо паметник на Съветската армия е по-добре да има паметник на хан Аспарух, най-вероятно огромната част ще кажат: “Разбира се, че на хан Аспарух”.

Но най-вероятно няма да стане. Явно такива ни е довел тук хан Аспарух. Такива, дето повече обичаме чужди армии, отколкото тоя, дето ни е създал. А иначе идеята е хубава. Питайте всеки българин и вижте какво ще ви каже", пише още Трифонов.

Другите водачи на листи на ИТН са зам.-председателят на формацията Тошко Йорданов, който ще бъде първи в Плевен и Варна. Бившият министър на регионалното развитие Гроздан Караджов ще оглави листата в Пловдив град. В Пловдив област и Пазарджик начело застава Станислав Балабанов. Разместване има в софийските листи – вместо в 23-ти МИР сценаристът Ивайло Вълчев ще води в София област и в родния Бургас. В 25-и МИР първи ще е друг сценарист Филип Станев, в 24-ти – бившият зам.-министър на енергетиката Пламен Данаилов. Имунологът проф. Андрей Чорбанов ще води листите във Велико Търново и в Габрово, предава още БНР.