Политика

Слави Трифонов: Трябваше да направим кабинет, когато победихме

От Euronews България Euronews България
Slavi Снимка: 7/8 TV

За първи път Слави Трифонов отчете политическа грешка в дейността на "Има такъв народ". Това се случи в поредния епизод от серията интервюта, които той дава на своя съпартиец и колега Тошко Йорданов в ефира на партийната 7/8 TV.

 

- Трябваше ли да направим коалиционно правителство, когато спечелихме изборите за 46-о народно събрание?

- С кого?

- С който там беше на тезгяха. Мая Манолова, ДБ, БСП. Тогава ги нямаше ПеПе-тата, имаше Манолова и Хаджигенов.

- Да, така погледнато назад във времето щеше да е правилният ход. Но тогава ми се стори, че правителство на малцинството, за да не се съобразявам и да не бъда зависим от други хора, е по-правилният ход. Ако съм знаел, съм щял да го направя.

На изборите през юли 2021 г. той и партията му бях победители, но с едва 65 народни представители. Тогава Трифонов еднолично предложи кабинет на малцинството и отказа преговори с потенциални партньори за съставяне на коалиционно управление. Не получи подкрепа от никого и парламентът бе разпуснат.

„Коалицията с ПП можеше да съществува, ако не си бяха повярвали за 2-3 месеца и не ни използваха като смокинов лист, за да си прикриват срамотиите“, добави още Трифонов по адрес на кабинета „Петков“, в чието сваляне ИТН взе активно участие.

Самата четворна коалиция обаче според Слави Трифонов била безпринципна заради разнобоя по адрес на Русия в нея. „Каква е тая коалиция, в която едните са путинисти, а другите са АнтиПутин, което е нормално. И въпреки това БСП и ДБ продължават да са си партньори, да са куку и пипи, да се обичат, да си правят секс, а пък „Продължаваме промяната“ им светят“, разсъждава Трифонов.

Той обаче не съжалявал, че приел да сътрудничи с партията на Кирил Петков, защото „Те бяха правилният образ. Много ми стана приятно, когато Кирил Петков отиде в ЕС и започна да говори на английски. Имайки предвид, че досега Бойко Борисов беше на „конграчулейшън“.