Политика

Слави Трифонов: Страх ги е, президентска република ще им вземе властта

От Euronews България Euronews България
Trifonov Снимка: БГНЕС

Страх у политическата класа от това суверенът да им взема властта, съзря лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов. В свой пост във фейсбук Трифонов отново защити идеята за смяна на модела на управление у нас от парламентарна в президентска република и обвини политиците в липса на морал.

"Президентските републики никъде не ликвидират парламентаризма. Напротив - в една президентска република парламентът има много голяма стойност, защото контролира властта на президента", пише лидерът на ИТН и дава пример с формата на управление на Франция, Полша, Кипър и други държави.

По думите на Трифонов сегашните политици, които говорят против президентската република, не искат суверенът да им вземе цялата власт и да я раздели обективно между президентството и парламента.

"И като ми говорят за еднолична власт, 11 години управлението на Бойко Борисов какво беше? Еднолична власт на министър-председателя, с която се съобразяваха всички власти. Та нали за това сега ГЕРБ са токсични?", пита лидерът на ИТН и допълва, че сегашната политическа власт, която говори против президентската република, е като историята за крадеца, който крещи “Дръжте крадеца”.

По-рано през деня контактната група на бившия президент Росен Плевнелиев и бившия външен министър Соломон Паси обяви, че ще внесе за гласуване в парламента декларация, в която се осъжда идеята за промяна на управленския модел у нас от парламентарна в президентска република.