Политика

„Не бях прав“: Слави Трифонов все пак ще подаде имуществената си декларация

От Euronews България Euronews България

След две години категоричен отказ Слави Трифонов все пак ще подаде декларация за имуществено състояние и конфликт на интереси пред едноименната комисия. Това обяви самият той във Фейсбук.

Опитах се, доколкото мога, да запазя личния си живот и затова не подадох имуществена декларация. Направих това, защото не исках да давам повод за сеир и да задоволявам жълто любопитство. Но не съм бил прав, защото законът важи за всички. Аз си платих глобите за това нарушение и сега ще подам имуществената си декларация пред КПКОНПИ в законоустановения срок“, пише Трифонов.

 

И добавя, че всичко, което притежава, е изработено абсолютно законно и доказуемо пред очите на всички.

Упоритото нежелание на Трифонов да подаде декларацията си се превърна в един от основните аргументи на опонентите му срещу него. Под всяка публична позиция във фейсбук профила му (лидерът на ИТН почти няма други) се появяваха множество коментари с един-единствен въпрос: "С какво право призовава за спазване на законите, след като сам ги нарушава".

Законът задължава всички личности на висши публични постове, както и лидерите на партии с държавна субсидия, да обявяват пред КПКОНПИ имотното си състояние и бизнес участията си. На няколко пъти през изминалите месеци самият Трифонов публично отказваше да изпълни задължението си и омаловажаваше нарушението, наричайки го административно.