Добро Утро, Европа

Проф. Гарабед Минасян: Никога нашите заплати няма да достигнат европейските

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Никога нашите заплати няма да достигнат европейските. Това е свързано с ръста на икономиката, който при нас е много по-нисък.“ Такава прогноза направи в студиото на Euronews Bulgaria проф. Гарабед Минасян -  икономист от Института за икономически изследвания към БАН и бивш подуправител на БНБ.

 

Ето какво още каза той:

За миналата година по данни на БНБ имаме чист износ на български капитали в чужбина в размер на 10 милиарда евро. Това е рекорден износ. Това се случва, защото условията, които се предоставят в страната не са изгодни за инвеститорите.

Ние трябва да се сравняваме не с ядрото на еврозоната, а с нашия клас страни от Източна Европа, бившите страни на СИВ. Ако погледнем състоянието на ръста на цените в тези страни, Полша, Чехия, Словакия, България и Ръмния, от тази група, ние сме някъде в средата по инфлация. При членките на еврозоната от тези цени ръстът е по-висок даже. Защото еврозоната премахва пречките за преливането на хора, цени, услуги, пари от едни страни в други. Та това ни очаква и при нас. 

Нашето ценово равнище за сравнение с еврозоната е някъде на 55%, тоест на 55% от еврозоната са нашите цени.

В Украйна може да бъдат по-ниски цените от нашите, но не и в еврозоната. 

Ние чувстваме, че отидем ли в някоя от страните от еврозоната усещаме, че там е по-скъпо.

Това, което определя динамиката за цените у нас, е поведението на ЕЦБ. Нека да ви припомня, че преди година всички които говореха е, че инфлацията ще бъде голяма, ако се откажем от руските енергийни доставки. Ако аз съм производител и чувам такова нещо, аз ще се подготвя за такова нещо. Иначе ще фалирам. Тогава се предвиждаше минималната инфлация да е 50%. Но това не беше така.

Нашето място е в еврозоната. Въпросът е кога да стане това. Не е безразлично дали ще влезем в нея добре подготвени или неподготвени. Ето например равнището на цените - то не може да остане 55%. То трябва да се увеличи. Ето например Хърватия, която се присъедини сега, при тях е 70%, това е минимумът. Как ще се покачи при нас това, ако при нас инфлацията е по-висока от еврозоната? Не може да стане това. Ако влезем сега инфлацията у нас в следващите 4-5 години, ще е 4-5% над еврозоната. И ние ще трябва да привикнем с това. Но ние виждаме, че реакцията на хората спрямо тази инфлация не е спокойна.

Общото ценово равнище у нас трябва да се повдигне на 70% минимум. Има и много други неща - делът на левовите депозити у нас е 2/3. Когато има стремеж към присъединяване в еврозоната хората се прилепят към нея по естествен начин. В Хърватия равнището на куната към еврото беше 30%. А при нас този дял на лева към еврото расте даже, защото явно те не са готови. Защото явно политиката на правителството не съответства на подготовка, а на словесна риторика.

 

Цялото интервю вижте във видеото.