Добро Утро, Европа

Как влаковете в Украйна спасяват животи

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Когато украинците се събудиха от звука на руските ракети, взривяващи се в техните градове, милиони от тях избягаха на ЖП гарите. Нямаше билети за безопасност, но имаше влакове, които ги отвеждаха на запад, далеч от войната.

От началото на руската инвазия украинските железници са превозили четири милиона души до Западна Украйна и над половин милион до дестинации извън страната. Компанията трябва да променя разписанията всеки ден, в зависимост от това откъде е трябвало да бъдат евакуирани най-спешно цивилните граждани.

 

Тези дни бяха кошмарни. Но ние давахме на нашите граждани, на нашите хора, усещането, че трябва да стигнат до гарата и това ще бъде достатъчно. Те са в безопасност, могат да получат първа помощ, медицинска помощ, психологическа помощ, малко храна, горещ чай и да се евакуират до края на деня. Бавно, неудобно, но да се евакуират на по-безопасно място.

Олександр Камишин, изп. директор на украинските железници

Качвайки се на влака, хората често не знаят къде отиват, но знаят откъде бягат.

 

Както много хора, компании и институции в Украйна, ние се подготвяхме за войната. Но не бяхме готови за такъв вид война: пълномащабно нахлуване с обстрел, с въздушни бомбардировки. Така че в крайна сметка не искам повече да съм в ситуация, в която не бих бил готов за нещо. Ето защо от лятото насам сме готови за всичко. Ние сме в различна среда. Подготвяме се за всеки сценарий, който може да се случи.

Олександр Камишин, изп. директор на украинските железници

Устойчивостта на Украйна пред руската атака се вижда и чрез нейните железници.

„Херсон ни отне една седмица. Аз и моят екип бяхме там на втория ден след деокупацията, след това на четвъртия ден и след това след една седмица. След една седмица докарахме първия влак. Беше сложно, защото трябваше да ремонтираме инфраструктурата, да разминираме релсите, гарата и целия район“, споделя Камишин.