Политика

Асен Генов и Любомир Аламанов за войната в Украйна и политиката в България

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Една година от началото на войната в Украйна - как се промени светът? И как изглежда възможният мир? А у нас - съдът отмени решението на ЦИК за общо броене на хартиените бюлетини и разписките от машините. Как ще се отрази това на резултатите на 2-ри април? Анализ на журналиста Асен Генов и комуникационния експерт Любомир Аламанов. 

 

Любомир Аламанов, комуникационен експерт:

Режимът в Русия е човеконенавистен. Той не зачита животите, нито правата на хората. Западният свят разбра, че това е един източен диктатор. Ако не даваме оръжие на Украйна той ще стигне до Киев, до Молдова, до западните граници. Къде е гаранцията, че един политик, който губи връзка с реалността, няма да продължи това нещо? Всичко във войната зависи какво ще се предостави на храбрия украински народ. Както самият Путин казва, трябва със сила да се наложи мирът.. 

Всичко зависи от резултатите на изборите и колко хора ще гласуват. 35%, ако гласуват, те оставят съдбата на България в партийните активи. Този милион и половина негласуващи, в тях се крие разковничето. Силно се надявам, че ще има по-висок процент гласуващи. Демократичните сили се обединиха.

 

Асен Генов, журналист:

Аз мисля, че за тази една година светът се раздели с илюзията, че Путин може да бъде омилостивен, и да се говори с него. Това остана в историята. Моето притеснение е, че България се намира в шизофренна ситуация. Ние изоставаме. Генералния секретар на НАТО казва, че колкото и да е парадоксално най-бързият път към мира в Украйна е да и дадем оръжие, за разлика от мислите на нашия президент Румен Радев. Историята ни учи, че с диктаторите не може да се търси разбиране. Путин през 2007г. на мюнхенската си реч определи агресивния курс на Русия. Не вярвам да е близо краят на войната, но смятам, че Западът не трябва да позволява Русия да победи. Мисля, че западният свят има достатъчно ресурс да продължи да помага на Украйна.  

Даваме си сметка, че тази шизофренна ситуация у нас дължим изцяло на факта, че от доста време ни управлява президента и подчиненото на него служебно правителство. 

 

Целия разговор вижте във видеото.