Политика

Една година война през погледа на български евродепутати

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Направи ли достатъчно Европа, за да спре конфликта в Украйна? И каква роля изигра България? Политическата нестабилност ли е причината да не влезем в еврозоната от догодина? Коментар на българските евродепутати Андрей Ковачев, Петър Витанов, Ангел Джамбазки и Радан Кънев.

 

Андрей Ковачев, ЕНП/ГЕРБ-СДС:

Видяхме, че 141 държави в ООН подкрепиха резолюцията срещу Русия. Ясно е кой е агресор и страната жертва, която се съпротивлява, и на която ние сме длъжни да помагаме и то с военна техника. Тук няма как да се приемат пропагандните нюанси, че Украйна е виновна и тя е предизвикала тази агресия. 

„Продължаваме Промяната“ ни завеща пълен хаос. Много лошият имидж, който има България в Брюксел води дотам, че всеки разговор който провеждаме там ни питат колегите какво се случва при нас. Много се надявам, че ще има стабилно проевропейско правителство след 2-ри април.

 

Ангел Джамбазки, ЕКР/ВМРО-БНД:

Не мисля, че войната може да бъде спряна с политически декларации и санкции. Нещата ще се сведат до военните действия. Моето впечатление не е, че ще спре скоро. Руското ръководство няма да даде крачка назад. Моето мнение е, че преговори могат да се водят единствено при постигане на съгласие какво може да се случи. Репарации и гарантиране на териториалната цялост на Украйна. Българската държава не трябва да губи своите възможности да защитава себе си, това да даваме военна помощ на Украйна има две монети. Ние трябва да поддържаме своите въоръжение сили. Факт е, че в началото снарядите, които използваха от украинската армия, бяха наши.

Егоизъм и гонене на партийна отговорност - това е причината да ходим на четвърти поредни избори.

 

Петър Витанов, „Прогресивен алианс на социалисти и демократи“:

Няма да са доволни от БСП, че ме представихте от депутат от БСП. Споделям мнението на колегите, че трябва да се помага на Украйна и с военна помощ. Аз също смятам, че има страни в НАТО, които са готови да влезнат в конфликта. Според мен войната става все по-технологична.

В българския контекст трябва да се гледат и обществените нагласи. Аз не мисля, че има такива за активна военна подкрепа. Аз се надявам, че ще има правителство, защото само едно дългосрочно правителство ще ни реши проблемите.

 

Радан Кънев, ЕНП/“Демократична България“:

Аз първо бих погледнал по-широко на това, което се случва. Начинът по който реагира ЕС е като единен политически субект. Единственият шанс Путин да победи и да установи контрол върху цялата държава беше да сломи Европа. Той беше обеден в успеха на своята пропаганда и всеобхватна енергийна зависимост, която беше установил над почти цяла Европа. Това, което се случи за една година беше абсолютно непознато за история на континента. И като степен на консенсус и като интензитет на политиката. Имаме само едно трайно изключение в лицето на Виктор Орбан, а той също се сгъва за 3-4 дена по различните теми. Западният съюз на свободните общества е единен повече от всякога през последните десетилетия.  Няма начин войната да завърши без признаване на териториалната цялост на Украйна. Големият проблем на Путин е наличието на голяма силна държава.

Държавният ни глава приложи тодорживковската политика на еднолично управление. Аз съм убеден, че коалицията ДБ-ПП е много закъсняла. Тя е фактор за стабилност и отваря вратата за съставяне на правителство. 

 

 

Целия разговор вижте във видеото.