Европа

Доставят на Украйна модерна ПВО система

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Новата френско-италианска система за противовъздушна отбрана SAMP/T, известна още като MAMBA, ще бъде доставена на Украйна тази пролет. От май 2022 г тя е разположена в Румъния за защита на източния фланг на НАТО. Обслужва се от стотина войници. Ракетите имат обсег от 100 км.

 

Говорим за система, която функционира от почти година и в контекста на войната в Украйна се превърна в изключително важно оръжие. Тя е толкова комплексна, че може да открие всеки самолет и да го унищожи за няколко минути.

Диана Собару, Euronews Румъния

Ефективността на системата, оборудвана с 18 ракети прихващачи, беше изпробвана при учения на съюзниците от НАТО, след като щитът бе сертифициран от комисия на Алианса.

 

С тази система можем да неутрализираме всички видове самолети – изтребители, хеликоптери, крилати ракети. Тя открива, наблюдава и при необходимост се задейства.

Жан Батист, командир на батарея ПВО SAMP/T

Хиляди чуждестранни войници са пристигнали във военните бази в Румъния през 2022 г. Те тренират рамо до рамо с румънски военни в различни симулации на нападения. Използват реактивните системи за залпов огън HIMARS, както и френски ракети.