Свят

Нидерландия ще помогне на Украйна с ПВО

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте обяви, че страната му ще се присъедини към усилията на САЩ и Германия за обучение и въоръжаване на украинската армия с модерните системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът". Новината бе приветствана от украинския президент Володимир Зеленски.

 

Чухме много важни новини от министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте. Тя е продължение на скорошните ни преговори с него. Украйна ще получи още една батарея с ракети "Пейтриът". Благодаря ти, Марк. Вече имаме гарантирани три батареи. Но това е само началото. Работим върху нови решения за укрепване на нашата противовъздушна отбрана.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Рюте даде сигнал за намеренията на Нидерландия в началото на срещата си с президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом, но не стана ясно дали страната му в крайна сметка ще изпрати система "Пейтриът", ще участва в обучение или ще предложи друга помощ, свързана с разгръщането на системата.

Нидерландското министерство на отбраната съобщи, че Украйна е поискала предоставяне на "капацитет "Пейтриът".

Зеленски потвърди също, че са приключили спасителните операции в разрушения от руска ракета жилищен блок в град Днипро. Потвърдените жертви са 45, сред тях и 6 деца. Ранените са близо 80. 

Жители на Днипро поискаха от Запада конкретна помощ срещу руските ракетни атаки.

 

В по-голямата си част ние искаме предоставяне на ракети с далечен обсег „Атакамс“, които могат да нанесат щети на летищата. Руснаците нямат много носители на ракети. Те имат много ракети, но не толкова самолети. Следователно е необходимо да се унищожават ракетоносителите. Това ще бъде най-ефективно.

Роман Красов – жител на Днипро

Зеленски очерта очакванията на украинците и от Световния икономически форум в Давос - конкретни резултати за създаване на специален трибунал за руската агресия и механизъм за компенсиране на загубите от войната чрез замразяване на руски активи.