Свят

Нидерландия възнамерява да изпрати „Пейтриът” на Украйна

От Euronews България Euronews България

Нидерландският премиер Марк Рюте изрази по време на среща с президента Джо Байдън намерението си да последва Германия в доставката на произведени в САЩ ракети за противовъздушна отбрана „Пейтриът” за Украйна.

"Имаме намерение да се присъединим към това, което правите с Германия по проекта "Пейтриът", системата за противовъздушна отбрана. Смятам, че това е важно и ние се присъединихме към него", каза Рюте на Байдън в Белия дом, като добави, че е "обсъдил това и тази сутрин" с германския канцлер Олаф Шолц.

На 5 януари Германия обяви, че следва Съединените щати в изпращането на една от модерните батареи за противоракетна отбрана в Украйна.

Рюте цитира "ужасните кадри" на жилищна сграда, разрушена от мощна руска ракета в град Днипро в събота, като заяви, че "това са ужасни снимки и мисля, че те още повече засилват решимостта ни да останем с Украйна".

Байдън похвали приноса на Нидерландия към ръководения от САЩ западен алианс, подкрепящ Украйна срещу руската инвазия, и заяви: "Русия продължава да действа по начини, които са почти немислими."